APEL NOVOSAĐANIMA DA RACIONALNO TROŠE VODU I PAŽLJIVO ODLAŽU OTPAD

Foto: politika.rs

U letnjim danima česti su problemi sa vodosnabdevanjem, u Novom Sadu, naročito na sremskoj strani grada, a jednako su učestali i apeli na građane iz Vodovoda da racionalno troše vodu.

U drugom gradskom komunalnom preduzeću, zaduženom za čistoću, ističu da građani treba posebno da vode računa o odlaganju otpada, kada je visoka temperatura.
Suša i neracionalna potrošnja u letnjem periodu, često dovode do nedostatka pijaće vode. Kako do određenih restrikcija ne bi dolazilo, JKP „Vodovod i kanalizacija“ apeluje na Novosađane da pijaću vodu koriste isključivo za ishranu i u sanitarne svrhe.

Za sada je vodosnadbevanje stabilno, međutim ukoliko kao pojedinci ne povedemo računa, moguća je promena situacije.

„Zaista je važno kako se ophodimo prema pijaćoj vodi, jer nju upravo treba da koristimo za ono osnovnu namenu, a to je higijena, piće odnosno sanitarne potrebe i ishrana, nikako za punjenje bazena, nikako za zalivanje betonskih travnatih površina, jer to su neki klasični primeri neracionalne potrošnje vode“, kaže Borislava Latinović, JKP „Vodovod i kanalizacija Novi Sad“.

Pored odgovornosti koju moramo da preuzmemo, kako do nedostatka vode ne bi došlo, kvalitet životnog okruženja zavisi i od svakodnevnih navika vezanih za otklanjanje otpada.
Zato je uvek odlična ideja pokrenuti akciju čišćenja, koju će podržati „Gradska čistoća“ i obezbediti sredstva za rad.

„Ukoliko se pojedinac ili grupa građana odluči da očisti neki kvart, svakako je potrebno samo da nam se jave, mi tom prilikom pružimo svaki put podršku i to u vidu džakova, alata neophodnog za čišćenje i naravno odnesemo sav sakupljeni otpad na gradsku deponiju što je ustvari i cilj“, kaže Danijela Jankov, JKP „Gradska čistoća“.

Pored velike količine smeća u letnjem periodu, uz povećan obim posla ide i neprijatan miris. Zbog toga, svakodnevne aktivnosti, radnici obavljaju u ranim jutarnjim časovima. Topli talas donosi dodatne probleme, kako zaposlenima, tako i sugrađanima.

„Imamo trenutno aktuelan sindrom lubenice, gde iz kontejnera prilikom pražnjenja se izlije tečnost odnosno ostaci od lubenice što izaziva naravno neprijatne mirise za sve sugrađane. Ono što mi radimo jeste da se trudimo da cisterne prođu odmah iza“, kaže Danijela Jankov, JKP „Gradska čistoća“.

Ukoliko ipak ostane dodatnog otpada na asfaltu, neophodno je obavestiti „Gradsku čistoću“.

gradskeinfo.rs/rtv.rs/nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti