Apel za racionalnu potrošnju vode za piće i urgentnu reakciju svih građana Novog Sada

       

Prerađena voda u Fabrici vode koja dolazi do krajnjih korisnika, isključivo se koristi za piće, sanitarne potrebe i kuvanje i to svi treba da imamo na umu.

JКP “Vodovod i kanalizacija” naglašava da aktivnosti kao što su navodnjavanje poljoprivrednih površina, zalivanje zelenih površina, punjenje individualnih rezervoara, bunara i bazena, polivanje i hlađenje pločnika, terasa i dvorišta, pranje vozila, zloupotreba hidranata i slično, predstavljaju nenamensku, neodgovornu i neracionalnu potrošnju vode za piće.

JКP “Vodovod i kanalizacija” naglašava da aktivnosti kao što su navodnjavanje poljoprivrednih površina, zalivanje zelenih površina, punjenje individualnih rezervoara, bunara i bazena, polivanje i hlađenje pločnika, terasa i dvorišta, pranje vozila, zloupotreba hidranata i slično, predstavljaju nenamensku, neodgovornu i neracionalnu potrošnju vode za piće.

“Obaveza nam je da građane zamolimo da budu solidarni kako bi svi Novosađani imali dovoljno vode za piće.”

Potrošnja hladne vode iz gradskog distributivnog sistema znatno je veća od uobičajene za ovaj period godine. U tome prednjači sremska strana grada kao i pravac Кovilj – Budisava – Кać, gde dominira individualni tip stanovanja, a ovoj situaciji svakako je doprineo i nagli porast temperature vazduha i migracija većeg dela Novosađana na vikendice i kuće na sremskoj strani Dunava, s obzirom na to da je mali broj sugrađana otišao na godišnji odmor zbog epidemije koronavirusa.

“Stoga je situacija s nestancima vode, koja je trenutno prisutna u Futogu, Veterniku i pojedinim rubnim delovima novosadske vodovodne mreže, isključivo posledica nesolidarnog odnosa sugrađana međusobno. Važno je istaći da pogon za preradu vode radi svojim punim kapacitetom i proizvodi 1.350 litara vode svake sekunde, bez ikakvih tehničkih smetnji. Sirove vode ima dovoljno, ali je zbog neodgovornog ponašanja, ne svih potrošača, potrošnja pijaće vode enromno skočila i stoga nemaju svi korisnici uredno vodosnabdevanje. Ukoliko se trend korišćenja pijaće vode za nepotrebne aktivnosti nastavi i narednih dana, JКP ‘Vodovod i kanalizacija’ biće primorano da uvede restrikcije vode, što verujemo nikom nije u interesu, ali ako ne prevlada razum i empatija, to ostaje kao jedina mera. Stoga, još jednom apelujemo na sve naše korisnike da vodu iz gradskog Vodovoda troše racionalno jer treba imati u vidu i da taj dragoceni resurs nije neiscrpan”, navodi se u saopštenju JKP “Vodovod i kanalizacija”.

Autor: nsuzivo.rs

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Zoran
03/07/2020 14:07

A da naprave fabriki vode sa sremske starne? Posle bombardovanja je nasut plato kod pobede da se pravi fabrika vode za sremsku stranu i sta bi sa tim nista na platou se zavrsilo. Novi sad se siri i okolina a kapaciteti ostaju isti…

Petar
03/07/2020 18:50

Molim za urgentnu reakciju da mi zamene sat za merenje vode. Zovem ih godinu dana, ali oni samo izadju da utvrede da je vodomer prestao da radi. I naravno, vodu placam visestruko skuplje, a nekad ne mogu da se istusiram jer je nema. Mislim ako mi ne zamene broilo u skorije vreme ja cu pustiti vodu da mi tece celu noc i dan. Stvarno nema smisla, racuni se placaju redovno.

Gde ima tu se i prosipa
05/07/2020 23:38

Opet neki gradjani krivi sto drugi gradjani nemaju vode, a da malo ulozite para u prosirenje kapaciteta umesto sto ojadiste taj nesrecni vodovod, sta mislite o tome. Voda se placa gospodo nije dzabe. Da ima imalo mozga vi bi to i shvatili pa od tog nesrecnog preduzeca mozda napravili i profitabilnu organizaciju. A ne rupu bez dna. Lopurde