Foto: Kancelarija za IT Vlade Republike Srbije
Još jedan od brzih odgovora države Srbije u borbi protiv nasilja nad decom je pokretanje aplikacije “Čuvam te” .

Na sednici Skupštine Srbije, u petak 19. maja, posvećenoj bezbednosnoj situaciji, premijerka Ana Brnabić rekla je da su, u skladu sa programom rada vlade do 2026. godine i prioritetom unapređenja bezbednosti dece, mladih i prosvetnih radnika u ustanovama vaspitanja i obrazovanja, preduzete aktivnosti za puštanje u rad elektronskog sistema prijave nasilja za građane i nadležne organe i ustanove u okviru nacionalne platforme za prevenciju nasilja koju uključuju decu.

U platformu “Čuvam te” umreženo je oko 2.700 entiteta – sve osnovne i srednje škole u Srbiji, centri za socijalni rad i službe socijalne zaštite, policijske stanice, zdravstvene ustanove, nadležne resorne inspekcije i osnovna i viša javna tužilaštva.

Kako funkcioniše aplikacija:

Nakon podnošenja prijave na aplikaciji, koja može da se uradi i anonimno, trijažni tim prijavu upućuje nadležnim institucijama. Svaki podnosilac prijave dobija broj predmeta čiji se tok može pratiti onlajn bez logovanja sa unosom broja predmeta. Napravljena je i mogućnost slanja notifikacija putem imejla ili telefona, u slučaju da podnosilac prijave ostavi te podatke. Prilikom prijave omogućeno je priložiti dokument, sliku, kao i video zapis. Građani koji podnesu prijavu anonimno, moraće da zapišu broj pod kojim je predmet upućen kako bi imali uvid kojim ustanovama je predmet upućen na postupanje i da li je postupanje u toku ili je završeno.

Ukoliko više građana podnese prijavu za isti događaj, ti predmeti će biti pridruženi u okviru sistema i institucije će postupati po jednoj prijavi, a svi građani koji su podneli prijave će moći da prate status.

Deci i roditeljima je dostupna i mobilna aplikacija za android i iOS korisnike preko koje je omogućeno da dete, jednim klikom, pošalje roditelju obaveštenje da je u opasnosti. Samim slanjem obaveštenja, šalje se i lokacija gde se dete nalazi.

Platforma je pokrenuta od strane Vlade Republike Srbije, Kancelarije za IT i eUpravu, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, Ministarstva prosvete, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva zdravlja, Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Ministarstva pravde i Republičkog javnog tužilaštva.

Trenutno se na platformi „Čuvam te“ nalazi 13 obuka ne temu vršnjačkog, digitalnog i  porodičnog nasilja, zaštite dece sa smetnjama u razvoju.  Za obuke se registrovalo oko 65.000 jedinstvenih korisnika iz 2.082 ustanova. Pokrenuto je 144.061 a završeno je 138.895 obuka, što govori o motivaciji korisnika, ali i sadržaju samih obuka.

Svi sadržaji se na platformi objavljuju koordinisano i oni se baziraju na edukativnim i informativnim sadržajima, ali i psihološkim tekstovima koji objašnjavaju vrste nasilja, kako ga sprečiti i kome se obratiti.

Ovo je još jedna od konkretnih i realizovanih mera države za borbu protiv nasilja, pored ranije uvedenih mera koje obuhvataju:

  • Oduzimanje nelegalnog oružja i obavezan otkup legalnog kako bi se broj komada oružja u domaćinstvima smanjio za 90 odsto.
  • Smanjenje starosne granice za krivičnopravnu odgovornost sa 14 godina na 12 godina starosti
  • Zapošljavanje još 1.200 policajaca u školama
  • Formiranje Saveta za borbu protiv vršnjačkog nasilja
  • Formiranje Radne grupe za bezbednost dece na internetu

Vojvodina uživo

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments