Претрага
Претрага
Close this search box.

ARHEOLOZI KOD SIVCA TRASU USTUPILI PUTARIMA: Asfalt uz naselja iz bakarnog doba, antike i srednjeg veka

Foto: s.p

U SIVCU u kulskoj opštini, konačno je počela izgradnja puta prema Staparu kod Sombora, koja će biti ubrzana kad se završi druga faza arheoloških istraživanja duž navedene trase.

Asfaltom će biti povezana dva sela koja su dosad bila spojena nekategorisanim atarskim putem. Buduća saobraćajnica biće duga 15,8 kilometara, od čega će 6,7 kilometara biti u staparskom, a ostatak u sivačkom ataru.

Radovi, koji su sa staparske strane počeli pre dve godine i ušli su u treću, završnu etapu, u Sivcu su kasnili zbog nerešenog vlasništva nad pojedinim njivama, predviđenim da budu otkupljene kako bi preko njih prešao asfalt. Potom su morali da sačekaju da bude završena prva faza obaveznih arheoloških istraživanja duž planirane trase, koja su počela u novembru prošle godine.

– U prvoj fazi smo istražili sedam lokaliteta kraj sivačkog dela puta, na kojima smo pronašli naselje iz neolita ili bakarnog doba, zatim jedno iz kasne antike, sa nekropolom, i nekoliko iz srednjeg veka – predočila je Milica Hristov, arheolog-konzervator iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Ona je istakla da će u drugoj fazi, upravo započetoj, sakupljanjem mnoštva keramike, kostiju i drugih nalaza, biti ispražnjeni arheološki objekti kako bi se što pre oslobodila trasa za nastavak izgradnje puta.

Predsednik opštine Kula Damjan Miljanić naglasio je da je izgradnja puta Sivac – Stapar najveći poduhvat koji Vlada Vojvodine finansira u ovoj godini. On je izneo da je iz Uprave za kapitalna ulaganja APV za tu investiciju izdvojeno 700 miliona dinara, a Opština Kula je uložila nepunih 40 miliona za eksproprijaciju zemljišta i projektnu dokumentaciju.

– Od oktobra, kad se očekuje da će biti u funkciji, novi put će olakšati pristup njivama i bolje povezati mnoga naselja u Zapadnobačkom okrugu, kojima će biti i priključak na buduću brzu saobraćajnicu od Bačkog Brega prema Mađarskoj do Nakova na granici s Rumunijom – rekao je Miljanić.

novosti.rs/nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti