Претрага
Претрага
Close this search box.

Arhitektonski biser banke koja više ne postoji: Evo zašto je zgrada u Stražilovskoj pokupila brojne nagrade (FOTO, VIDEO)

Foto: Gradske info

Zgrada u Stražilovskoj ulici u Novom Sadu građena je za potrebe Metals banke (kasnije Razvojne banke Vojvodine), pa je pod tim imenom i danas poznata.

Arhitektonski projekat za ovaj objekat su radile arhitekte Melanija i prof. Darko Marušić. Izgradnja je počela 2005. godine, a zgrada je svečano useljena 2007. godine, kao upravna zgrada pomenute banke.

Zgrada je napravljena na nekadašnjem parkingu zgrade Radničkog univerziteta, tragično izgorele 6. aprila 2000. godine.

Prilikom gradnje, u ovom objektu su ugrađeni najekskluzivniji materijali i implementirana najmodernija tehnička, arhitektonska i građevinska rešenja, dostupna u tom periodu, mnoga po prvi put u zemlji.

Primenjeni su kvalitetni materijali koji i danas predstavljaju standard savremene arhitekture, naročito poslovnih objekata: kamen, staklo, metal, sa obradom internog stepeništa i kancelarijskih etaža u prirodnim tonovima i bojenog drveta. Na poslednjoj etaži se prema projektu nalazio restoran sa prostranom krovnom terasom.

Amorfnog je oblika, usklađena spratnost koja ne povlađuje visokoj spratnosti Radničkog univerziteta niti ometa niže zgradama u okolnim ulicama.

Prema mišljenju stručnih časopisa iz oblasti arhitekture predstavlja dobar primer prevazilaženja izazova ugaone lokacije. Njena glavna odlika je kreativno uklapanje objekta u veoma složen i nepovezan gradski ambijent, na Y raskrsnici dve ulice.

Foto: Gradske info

U unutrašnjosti objekta dominira pre svega, upečatljiv višeetažni hol.

Foto: Gradske info

Velike staklene površine doprinose prozračnosti hola, a noću, kada su upaljena svetla u holu, objekat se transformiše u svojevrstan svetionik.

Budući da su se korisnici prostora tokom godina menjali, u skladu sa njihovim potrebama i enterijer objekta je pretrpeo određene izmene u odnosu na originalni projekat.
Projekat je dobitnik mnogih priznanja i nagrada:

– Prva nagrada na javnom republičkom konkursu 1999. godine.

– Specijalno priznanje DaNS-a (Društva arhitekata Novog Sada) za poseban doprinos arhitektonskom stvaralaštvu 1999. godine.

– Priznanje 30-og Salona arhitekture u Beogradu, 2008. godine.

– Nagrada „Aleksandar Šaletić“ za enterijer na 40-oj majskoj izložbi 2008. godine.

– Nagrada „Ranko Radović“, u kategoriji realizovano arhitektonsko delo 2008. godine.

– Nagrada Salona DaNS-a u katergoriji realizovano arhotektonsko delo 2008. godine.

– Nagrada Salona DaNS-a u kategoriji enterijera 2008. godine.

– Godišnja nagrada Inžinjerske komore Srbije za izuzetno dostignuće u struci 2008. godine.

Iako je Metals banka 2013. godine otišla u stečaj, a u poslovni prostor se uselili drugi poslovni subjekti, zgrada je u Novom Sadu ostala poznata kao Zgrada Metals banke.

Gradske info

Tagovi:

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Zoran
21.10.2023 19:29

Kada ste zadnji put bili unutra i gledali na sta lici spolja i iznutra? Osim Agencije za restituciju, tamo nema nista!!!
Sve je u raspadu..Skupi mermer se lomi, plocice ispadaju, namestaj propada..spomenik nebrizi i javasluku

Gost
Jelena
21.10.2023 20:48

Najbolja zgrada u celom gradu

Gost
Mirko Mirkovic
22.10.2023 11:31

Unistili politicari izuzetno jaku banku, koja je bila 50-50 u vlasnistvu akcionara i drzave.
Preko noci nestao sav kapital iz banke.
Imala je isti broj filijala kao i komercijalna koja je slovila uz metals banku kao dve najjace banke u Srbiji… tuzno kako se unistavamo sistematski od strane idiota koje vode ovu drzavu..

Gost
Васиљ
22.10.2023 14:15

Ту је десетину метара према факултетима била једна лепа кућа са двориштем и чесмом поред улаза са стране. Онда је дошао бетон, стакло и арматура. Џаба вам награда када је душа одлетела.

Gost
mr NS
25.10.2023 01:54

Zgrada ko zgrada, ljudi Novom Sadu nedostaju parkovi !

Povezane vesti