Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Arhiv Vojvodine obeležio je danas 95 godina rada umetničkim programom i tematskom izložbom arhivskih dokumenata “Dr Dimitrije Kirilović. Arhivist, bibliotekar i naučni radnik. Život u službi zaštite kulturne baštine Vojvodine” koju je priredila Ljubica Budać.

Na Međunarodni dan arhiva Arhiv Vojvodine, koji čini 15.000 bibliografskih jedinica, milioni stranica i preko 560 fondova i zbirki proslavio je jubilarnu 95. godinu rada. Obeležavanju su prisustvovali i govorili, pored direktora Nebojše Kuzmanovića, i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, pokrajinska sekretarka za kulturu, informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević i Dragan Stanić, predsednik Matice srpske.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Arhiv Vojvodine je ustanova od nacionalnog značaja. Danas obeležavamo 95 godina zgradi i ustanovi koja čuva blago od nacionalnog značaja. Naš najstariji dokument je iz 12. veka, jedan bogoslužbeni spis na latinskom i češkom jeziku. Nalazi se i arhivska građa koja svedoči i o stradanju ljudi na ovim prostorima, veliki broj dokumenata o stradanju Srba, Jevreja i Roma u Drugom svetskom ratu- izjavio je direktor Arhiva Vojvodine Nebojša Kuzmanović.

Gradonačelnik Novog Sada rekao je da Arhiv Vojvodine radi na očuvanju DNK koda našeg naroda, podneblja i identiteta.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Da bismo razumeli sadašnjost i da bi budućnost bila manje neizvesna moramo da razumemo prošlost, a nju razumemo uz pomoć ustanova kao što je arhiv.

Program je otvorio Omladinski mešoviti hor Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj”, pod dirigentskom palicom Jovana Travice.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments