Претрага
Претрага
Close this search box.

ASTRONOMSKI KAMP OTVARA VRATA SVIM LJUBITELJIMA NAUKE! Tokom četvorodnevnog programa posmatraće se zvezde, govoriti o planetarnim misijama, a najbolji će osvojiti PEHARE

Foto: Astronomski kamp Letenka/Promo

Ljubitelji astronomije, svemirskih misija i nauke i ove godine se okupljaju na Fruškoj gori u  Astronomskom kampu na Letenki koji postoji već duge 24 godine. 

Ove godine održava se od 11. do 14. jula na Fruškoj gori, u jednom od njenih najlepših izletišta.

– Poslednjih godina poseta na ovom kampu je eskalirala i dolaze izuzetno važni i dobri predavači, a ono što je najvažnije jeste naš cilj, a to je da se popularizuje nauka, a pre svega astronomija. – istakao je Aleksandar Zorkić, sekretar kampa za NS Uživo.

U kampu se tokom noći osmatraju i fotografišu nebeski objekti, dnevni program ispunjen je razgovorima o novim i zanimljivim otkrićima i temama u oblasti astronomije, fizike, astrobiologije i drugih nauka, a naravno tu je i nezaobilazno druženje kao i upoznavanje sa učesnicima.

Foto: screenshot/ Astronomski kamp Letenka/Promo

Kako su naveli za naš portal iz ove organizacije, ranije je kamp bio namenjen učenicima i studentima, ali tokom poslednjih godina upriličen je i program za najmlađe astronaute, a sve je veći i broj posetilaca koji dolaze zajedno sa svojim porodicama. Takođe, ovaj događaj je otvorenog tipa, i ne zahteva plaćanje, pa se tako mole posetioci da sa sobom ponesu šator u kom će boraviti, a hrana će im biti obezbeđena na licu mesta.

Ove godine organizatori su obezbedili i pehare kao nagrade za osmatračko takmičenje. Vođa ekipe, koji zauzme jedno od prva tri mesta dobiće pehar, a njegovi pomoćnici po jednu od medalja (zlatnu, srebrnu ili bronzanu).

Nekoliko gostiju koji će biti prisutni u kampu jesu prof. dr Božidar Vujičić sa PMF-a, prof. dr Dušan Mrđa, prof. Dragan Gajić, kao i Dr Srđa Janković, naš poznati imunolog, naučnik, prevodilac, publicista i novinar koji će ljudima približiti i bolje pojasniti sve u vezi sa pandemijama kroz istoriju i ulozi vakcinacije u zaštiti od njih.

Detaljan četvorodnevni program kao i goste koji će držati predavanja u ovom kampu možete pogledati na njihovom sajtu www.astronomija.org.rs.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti