Претрага
Претрага
Close this search box.

Autorsko vođenje kroz izložbu “Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata”. Pojedina ostvarenja će po prvi put biti predstavljena novosadskoj publici, evo i detaljnog programa

Foto: Ustupljene fotografije

Autorsko vođenje magistra Milane Kvas kroz izložbu „Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata” i otvaranje izložbe o Rotari klubovima dva grada – Novog Sada i Rijeke.

Program izložbe
SAVA ŠUMANOVIĆ I EVROPSKI REALIZMI IZMEĐU DVA SVETSKA RATA

Održaće se 6. oktobra, sa početkom u 19.00 časova, SZPB

Magistar Milana Kvas
Autorsko vođenje kroz postavku izložbe sa tumačenjem na znakovnom jeziku

Slikarstvo Save Šumanovića (1896–1942) gotovo u potpunosti pripada međuratnom periodu. Njegove pojedine slike ili čitavi ciklusi pokazuju direktnu uključenost u bitne faze razvoja evropskog modernizma, važnih za recepciju evropskih uticaja u srpskoj i jugoslovenskoj sredini. Postavka u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog zamišljena je kao svojevrsna retrospektiva Šumanovićevog opusa i obuhvata dela nastala između 1919. i 1941. godine iz javnih i privatnih zbirki Srbije, zatim muzeja Rijeke, Zagreba, Skoplja, Onflera i Larošela u Francuskoj. O kontekstu njihovog nastanka u okviru umetničkih zbivanja na evropskoj, posebno pariskoj umetničkoj sceni, publiku će upoznati autorka izložbe, Milana Kvas.

*TALE radionice biće organizovane po dogovoru sa nastavnicima engleskog jezika
* vikendom, 12–14 sati, vođenja kroz postavku (na srpskom i engleskom jeziku)

SAVA ŠUMANOVIĆ I EVROPSKI REALIZMI IZMEĐU DVA SVETSKA RATA

U periodu od 24. septembra do 4. decembra
Autor projekta:
mr Milana Kvas, istoričarka umetnosti, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog

Jedan od najznačajnijih događaja u okviru programa Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ je izložba Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata. Stvaranje celovite slike o realizmima Save Šumanovića (1896–1942) i njihovim relacijama sa međunarodnim umetničkim tokovima bilo je polazište u realizaciji izložbe u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog i Galeriji Matice srpske (24. septembar – 4. decembar), kao i u Galeriji slika „Sava Šumanović“ u Šidu (3. oktobar – 4. decembar), obuhvatajući ukupno 102 dela. Publika u Spomen-zbirci je u prilici da vidi 32 Šumanovićeva dela iz javnih i privatnih zbirki Srbije, zatim muzeja Rijeke, Zagreba, Skoplja, Onflera i Larošela u Francuskoj.

Pojedina ostvarenja prvi put se predstavljaju novosadskoj publici, dok se dva dela iz francuskih muzeja prvi put izlažu u Srbiji. Izložba u Spomen-zbirci sadrži i taktilni segment postavke za slepe i slabovide, dok prateći programi u sva tri galerijska prostora obuhvataju predavanja uz tumačenja na znakovnom jeziku, interaktivne radionice za različite starosne grupe, kao i izvođenje pozorišne predstave „Boemi sa Monparnasa“ Teatra mladih „Mišolovka“ u Spomen-zbirci i šidskoj Galeriji. Projekat obuhvata i održavanje međunarodne naučne konferencije 25. i 26. novembra u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog i Galeriji slika „Sava Šumanović“ u Šidu.

Izložbu u tri muzeja prati reprezentativan, bogato ilustrovan trojezični katalog – zbornik radova, sa tekstovima istaknutih naučnih i muzejskih stručnjaka: prof. dr Zvonka Makovića, prof. dr Lidije Merenik, prof. dr Igora Borozana, dr Ane Ereš, dr Tijane Palkovljević Bugarski, mrs Sofije Milenković, Gordane Krstić Faj, mrs Tamare Ognjević i mr Milane Kvas. Realizaciju izložbe omogućili su: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine, Uprava za kulturu Grada Novog Sada, Opština Šid, Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, Francuski institut u Srbiji – Ogranak u Novom Sadu, DDOR osiguranje.

Izložba
DVA KLUBA, DVA GUVERNERA, DVE PRESTONICE

Predstavljena će biti od 8. oktobra do 23. oktobra

Rotari klub Novi Sad je dugogodišnji prijatelj i pokrovitelj Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Izložbom Dva kluba, dva guvernera, dve prestonice, koja se organizuje u prostoru Spomen-zbirke, biće predstavljen istorijat dva rotari kluba – Rotari kluba Novi Sad i Rotari kluba Rijeka. Svečano otvaranje je u subotu, 8. oktobra 2022. godine u 13 časova. Izložbu će otvoriti gospodin Nikola Božić, guverner Distrikta 2483.

Dva Rotari kluba imala su više dodirnih tačaka. Od osnivanja u međuratnom periodu (Rotari klub Novi Sad 1929, Rotari klub Sušak, baštinik RK Rijeka, 1930), iznedrila su po jednog guvernera Distrikta 77 (koji je obuhvatao Kraljevinu Jugoslaviju) – dr Vladimira Belajčića i dr Viktora Ružića. Reosnovani su devedesetih godina 20. veka, u različitim državama i različitim distriktima. Posebno će biti istaknuta uloga dvojice guvernera, ne samo u jugoslovenskom rotarijanskom pokretu, već u tadašnjem jugoslovenskom društvu. Danas ove klubove povezuju njihovi gradovi koji su Evropske prestonice kulture – Rijeka (2020) i Novi Sad (2022). Na postavci će biti predstavljena dokumenta, fotografije, značake, časopis Jugoslovenski rotar i drugi eksponati koji govore o istorijatu ovih klubova.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага