Претрага
Претрага
Close this search box.

AVION “MIHAJLO PUPIN” STIGAO U SRBIJU: Drugi širokotrupni avion erbas A330 pojačaće saobraćaj srpske nacionalne avio-kompanije

Foto: Air Serbia, Instagram/screenshot

Novi širokotrupni avion u floti Er Srbije, erbas A330-200, registarske oznake YU-ARC, doleteo je na beogradski aerodrom.

Drugi avion Er Srbije za dugolinijski saobraćaj nosi lik Mihajla Pupina (1854-1935), čime nacionalna avio-kompanija želi da oda zasluženo priznanje slavnom naučniku srpskog porekla, pronalazaču, profesoru fizike na Kolumbija univerzitetu u Njujorku, jednom od osnivača NASA i dobitniku Pulicerove nagrade za autobiografiju. Erbas A330 sa likom Pupina, posle neophodnih tehničkih i administrativnih koraka počeće da obavlja letove u okviru dugolinijskog saobraćaja.

“Unapređenje flote spada u strateški najvažnije ciljeve u razvojnom planu naše kompanije. Da bismo mogli dalje da razvijamo mrežu neophodno je da imamo odgovarajuću flotu i potrebne kapacitete. Željno iščekujemo trenutak kada će se naš novi erbas A330 naći u saobraćaju. Imajući u vidu trenutne potrebe mreže, veoma je važno da novi avion što pre uđe u redovni saobraćaj i zbog toga će saobraćati sa postojećim izgledom kabine i sedišta. Planirano je da početkom sledeće godine, prilikom redovnog 12-godišnjeg servisa aviona, „Pupin“ dobije kabinu koja će po kvalitetu biti slična onoj kod postojećeg A330-200 “Tesle”. Nastavljamo dalje sa obnavljanjem flote da bismo putnicima omogućili još veću fleksibilnost mreže i udobnost”, rekao je Jirži Marek, generalni direktor Er Srbije.

Novi avion Er Srbije je svoj jedinstveni izgled dobio u Marani, Arizona, u SAD. Za proces farbanja, tokom kojeg je upotrebljeno 20 različitih boja i oko 400 litara farbe, bilo je potrebno 18 dana neprekidnog rada u dve smene, sa timovima od oko 10 ljudi po smeni.

Najnovije pojačanje u floti nacionalnog avio-prevoznika imaće konfiguraciju sa 18 sedišta u biznis klasi i 250 sedišta u ekonomskoj klasi. Avion je proizveden 2011. godine, ima Rols-Rojs motore, jačina motora (Engine Thrust) je 71100 N, raspon krila 60m, a dužina približno 59m. Može da leti na maksimalnoj visini od 41450 stopa. Pre dolaska u Er Srbiju koristila ga je južnoafrička avio-kompanija South Africans Airways (SAA).

Kurir.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti