U Novom Sadu “Ciklonizacija” prvi put otkrila azijske tigraste komarce, prenosioce virusa Zapadnog Nila, žute i denga groznice i encefalitisa.

Stručnjaci “Ciklonizacije” su prethodnih dana prvi put u Novom Sadu detektovali azijskog tigrastog komarca. Insekti su otrkiveni na dve lokacije, u parku kod Železničke stanice gde je pronađeno osam jedinki, i u Futoškom parku jedan “azijac”.

“Ova vrsta komaraca je ranijih godina detektovana u našem okruženju, tako da je bilo samo pitanje vremena kada će se pojaviti i na našim prostorima”, objasnio je za Večernje novosti, Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću u “Ciklonizaciji”. “To što su pronađeni u drugom delu sezone, kao i lokacija u blizini Železničke stanice, govori u prilog tezi da je reč o jedinkama koje su stigle sa nekim transportom robe”.

Dakle, prema njegovim rečima, nije reč o vrsti koja se adaptirala na naše uslove. Ipak, kako se klima menja, može se očekivati da se vremenom ova invazivna vrsta prilagodi i započne razmnožavanje i na ovim prostorima.

Kako bi se suzbilo širenje ove vrste insekata, “Ciklonizacija” je odmah obavila tretmane u oba parka, a u saradnji sa Gradskom upravom pokušaće da procene koja su to sve potencijalna mesta u Novom Sadu gde bi se mogli pojaviti. Evidentiraće se mesta gde se skladišti roba koja stiže drumskim, železničkim i vodenim putem.

Izvor: Večernje novosti

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments