Parkiranje na mesta namenjena za invalide nije izuzetak u Novom Sadu. Fotografije ovako parkiranih automobila sve su češće, a bahatost pojedinih vozača otežava normalno kretanje i funkcionisanje osoba sa invaliditetom.

Mesta koja su posebno obeležena, horizontalnom i vertikalnom signalizacijom, namenjena su pre svega onima kojima su potrebna – na njih se parkiraju upravo osobe sa invaliditetom i za korišćenje ovih parking mesta dobijaju posebne kartice, vidno istaknute na njihovim automobilima, što je regulisano Pravilnikom o uslovima i načinima korišćenja posebnih parkirališta za povlašćene korisnike. Ovaj problem pored građana uviđa i JКP “Parking servis“.

Na ovu temu osvrnuo se i Stevan Lugonja, direktor JКP “Parking servis“:

– Građani moraju da znaju da osobe sa invaliditetom, na osnovu Pravilnika o uslovima i načinu korišćenja posebnih parkirališta za povlašćene korisnike, dobijaju kartice koje im važe isključivo na parking mestima određenim za osobe sa invaliditetom. Ako im zauzmemo to mesto, uskraćujemo im to pravo. Treba znati i to da parking mesto za osobe sa invaliditetom nije standardno parking mesto već ima i prošireni deo, vidno obeležen, koji omogućava neometan izlazak iz automobila, korišćenje kolica ako je to potrebno i slično. Gradska Uprava za saobraćaj i puteve, gde god je moguće i gde je tehnički izvodljivo, osobama sa invaliditetom, na osnovu njihovog zahteva, izlazi u susret i izdaje rešenje na osnovu koga JКP “Parking servis” obeležava takva parking mesta.

“Vozači koji se nesavesno parkiraju na obeležena mesta time, osim što prave prekršaj, primoravaju osobe sa invaliditetom da se parkiraju na parking mestima u zoni naplate i da plaćaju parkiranje, iako poseduju besplatnu karticu koja im važi na mestu koje je upravo njima namenjeno”, REKAO JE Stevan Lugonja.

U više navrata JKP “Parking servis” u saradnji sa saobraćajnom inspekcijom i policijom, sproveo je akcije uklanjanja automobila koji su bili parkirani na mestima namenjenim osobama sa invaliditetom, a koji na to nisu imali pravo. Ove akcije davale su određene rezultate, ali su i skretale pažnju vozačima na probleme koje imaju naši sugrađani. Kako kažu iz “Parking servisa” u planu im je da nastave sa ovakvim akcijama u nameri da skrenu pažnju i apeluju na vozače da parking mesta namenjena osobama sa invaliditetom ostave upravo onima kojima su namenjena.

Udruženje parkirališta Srbije dodaje – Radi potrebe usklađivanja sa međunarodnim stadardima i aktima EU, a u cilju unapređenja položaja osoba sa invaliditetom u našoj zemlji, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u saradnji sa Udruženjem parkirališta Srbije, 2012. godine uvelo je unificiranu parking kartu za osobe sa invaliditetom, koja je standardizovana u skladu sa preporukama Saveta evropske unije. U pomenutim stadardima, između ostalog, navedeno je da se na poleđini kartice jasno istakne tekst sa natpisom da kartica važi isključivo na parking mestima posebno obeleženim za osobe sa invaliditetom, tzv. “opštim invalidskim mestima’”

– U skladu sa navedenim stav, a i preporuka, svim lokalnim samoupravama je da se pridržavaju preporučenih standarda Evropske unije i osobama sa invaliditetom omoguće povlašćeno parkiranje isključivo na opštim invalidskim mestima, kao što je to i naznačeno na poleđini kartice. S obzirom da ne postoji ni jedan pravni akt koji na republičkom nivou uređuje ovu oblast, postupak izdavanja kartica je u nadležnosti lokalnih samouprava – rekli su iz Udruženja parkirališta Srbije.

Na kraju možemo da zaključimo: ne parkirajmo svoje automobile na mestima koja su namenjena osobama sa invaliditetom, budući da im tako uskraćujemo pravo da se parkiraju na kvalitetan način, na njima potreban prostor. Olakšajmo im normalno svakodnevno funkcionisanje u gradu i ne dovodimo ih u situaciju da plaćaju parking na mestima koja nisu namenjena njima, dok im mi zauzimamo njima besplatna i prilagođena parking mesta.

Nsuzivo.rs

8 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Goran
18/01/2021 11:01

Zanima me zašto nije omogućeno besplatno parkiranje i na ostala mesta ako je invalidsko mesto zauzeto. Grad Novi Sad nema dovoljno označenih invalidskih mesta!

bole
18/01/2021 11:28

ne parkirajmo na mestima koja za to nisu predviđena, treba da važi za sve, jer smeta svima.

Radoslav
18/01/2021 14:53

Dok god su parkirani na mesta za invalide nepropisno a posle poziva pauk ne dođe. Dok god je zabranjeno fizičkim licima da zovu pauk službu iz KCV ako je zauzeto mesto za parkiranje invalida, parkira ću tamo gde mesta ima. U kulama na Beogradskom keju postoje dva mesta za invalide na oko 450 stanova

Last edited 2 godine ranije by Radoslav
Marijana
18/01/2021 17:50

A sta cemo sa onima koji nisu invalidi a voze kola sa tom oznakom. Gde da ih prijavimo.

Miroslav
19/01/2021 19:59
Reply to  Marijana

Vidim lika zdrav, prav, može konju rep da iščupa, vozi mečku neku i invalidska nalepnica.

Tihomir
18/01/2021 18:07

Na novoj detelinari, ima 24 parking mesta za invalide. I sva 24 invalida imaju kola i voze ih svaki dan. S obzirom da mi je to zapalo za oko, radim privatnu istragu. Uskoro ću objaviti na društvenim mrežama, i prijaviti policiji o izdatim karticama od strane Parking servisa.

David
18/01/2021 19:42

Odavno se krši sad Ste se setili

David
18/01/2021 21:10

Kako bilo kom vozaču objasniti da ne parkira na tom mestima koja treba da budu slobodna a da ne dođe do svađe i prepiranja što se 100% dešava, drugi je problem što na zgradu ili ulaz od cca 400 stanova ima 2 parkinga slobodna i logično da će tu parkirati a obezbeđenje ha ha ha šta je to.