Balet “Don Kihot“ 23. marta i 4. aprila u SNP-u

       

Zbog velikog interesovanja za balet “Don Kihot” koji će se održati, 23. marta, danas su puštene u prodaju ulaznice za još jedno izvođenje, 4. aprila.

Prvi put u sezoni Don Kihot biće izveden u subotu, 23. marta, gostuje Bogdan Kanila, prvak baleta Nacionalne opere iz Bukurešta, u ulozi Basila. U četvrtak, 4. aprila, gostuje Gergelj Leblank, prvi solista baleta Mađarske državne opere iz Budimpešte u ulozi Basila.

Koreograf i reditelj je Đula Harangozo (Mađarska), scenografiju je uradila Olga Đurđević, kostime Mirjana Stojanović Maurič, a diriguje Mikica Jevtić. U ulogama su Ana Đurić (Kitri), Bogdan Kanila, k.g. iz Bukurešta (23. marta) / Gergelj Leblank, k.g. iz Budimpešte (4. aprila) (Basil). Učestvuju: solisti, ansambl Baleta, Orkestar Opere SNP-a i učenici Baletske škole iz Novog Sada.

Bogdan Kanila, prvak Baleta, Nacionalna opera, Bukurešt

Rođen je 1987. u Jašiju. Studije klasičnog plesa započeo je u Nacionalnoj umetničkoj školi “Oktav Bančila” u rodnom gradu, a nastavio u Bukureštu na visokoj školi za koreografiju. Nastavio je trogodišnje studije na Univerzitetu za nauku i umetnost, Odsek za koreografiju. Tokom i nakon studija, usavršavao se na radionicama koje su vodili Vladimir Vasilijev i Gilbert Majer. Godine 2007. pridružuje se Nacionalnoj operi u Bukureštu, a od 2012. ima status prvaka. Svoj repertoar je obogatio ulogama (više od trideset) u klasičnim i savremenim baletima. Od uloga u klasičnim baletima izdvajaju se: Basil / Espada (Don Kihot, k-graf J. Slavicki), Solor (Bajadera, k-graf M. Babuška), Konrad (Korsar, k-graf V. Medvedev), Romeo (Romeo i Julija, k-graf R. Canela), Princ (Krcko Oraščić, k-graf O. Danovski), Princ Dezire (Uspavana lepotica, k-graf V. Medvedev), Princ (Snežana, k-graf F. Valkaj), Majka Simona (La fille mal gardée, k-graf. F. Ešton)… Od 2007. godine nastupao je kao gostujući umetnik na scenama u Italiji, Španiji, Nemačkoj, Indiji, Japanu, Tajvanu i SAD, kao i u Rumuniji u Konstanci, Brašovu, Galatu i Jašiju. Prvi put nastupa u Srpskom narodnom pozorištu.

 

 

Gergelj Leblank, prvi solista Mađarske državne opere, Budimpešta

Rođen 1992. u Budimpešti. Po završetku studija klasičnog baleta na Mađarskoj baletskoj akademiji, usavršavao se na Kraljevskoj baletskoj školi u Londonu, gde je diplomirao 2011. i vratio se u domovinu nakon završetka studija. Iste godine se pridružio baletu Mađarske državne opere. Brojne uloge i neprekidno usavršavanje baletskihih tehnika omogućilo mu je da brzo napreduje u karijeri: 2012. izabran je za demi-solistu, a 2016. postao je prvi solista. Baletski repertoar sadrži brojne uloge klasičnog i neoklasičnog baleta, od kojih se izdvajaju: naslovna uloga i uloga Lenskog iz kultnog baleta Džona Kranka Onjegin, Florimond (Uspavana lepotica, koreogr. Piter Rajt), Basil (Don Kihot, koreogr. Đula Harangozo), Konrad (Korsar, koreogr. Ana Marija Holms), De Grije (Manon, koreogr. ser Kenet Makmilan), Princ Krcko (Krcko Oraščić, koreogr. Vajnonen) Danilo (Vesela udovica, koreogr. Ronald Hind), Romeo i Spartak (Romeo i Julija i Spartak, oba u koreogr. Lasla Seregija), Vronski (Ana Karenjina, koreogr. Lila Partai), Princ Albert (Žizela), Franc (Kopelija), Princ Zigfrid (Labudovo jezero, koreogr. Rudi van Dancig), Princ (Snežana, koreogr. Đula Harangozo)… Iz savremenog repertoara ističu se solo nastupi u koreografijama 5 tangoes (Hans van Manen), Études (Harald Lander), Troy Game (Robert Nort), Le petite mort (Jirži Kilijan), Walking Mad (Johan Inger), Theme and variation (Žorž Balanšin)… Za svoje izuzetne umetničke nastupe, dobio je nekoliko domaćih i međunarodnih priznanja, kao što su Nagrada Étoile, Nagrada Đula Harangoza i Nagrada Elvira Večei, ​​a dva puta je osvojio titulu Najbolji igrač godine, 2015. i 2016. Prvi put nastupa u Srpskom narodnom pozorištu.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: