Beogradska gimnazija uvodi pravila oblačenja: Biće zabranjene kapuljače, mini suknje, bermude, trenerke i još mnogo toga

Foto: Google maps, Printscreen
Goli stomaci, pirsinzi, mini-suknje, bermude, veštački nokti i trepavice, šminka ili kratko rečeno “autfit” kao za odlazak na plažu ili izlazak, svakodnevna je slika u mnogim srednjim školama. I dok je nekada bilo nezamislivo da neko u školu dođe u trenerci, danas je to postao “dres kod”. Kako bi pristojno odevanje u školi ponovi postalo “in”, Trinaesta beogradska gimnazija je obavestila svoje učenike o pravilima oblačenja, a u tu svrhu je odštampan i plakat. Ipak, da bi “novi stajling” zaživeo neophodno je da se saglasi i Savet roditelja i Đački parlament.

Kako se navodi u obaveštenju, “u školu je zabranjeno dolaziti nepristojno odeven, a to znači – u šortsevima ili bermudama, mini-suknjama, helankama, trenerkama, kratkim majicama koje otkrivaju stomak, majicama sa bretelama. Zabranjene su i kapuljače. Učenici koji budu dolazili u školu nepristojno odeveni, biće najpre dva puta opomenuti, a zatim će im biti umanjena ocena iz vladanja”.

Ovo obaveštenje i plakat o pravilima oblačenja u Trinaestoj beogradskoj gimnaziji izazvalo je burnu reakciju u javnosti. Sudeći po komentarima na društvenim mrežama, brojniji su oni koji podržavaju da se u školu mora dolaziti pristojno odeven. Iako je mnogima čudno zašto se trenerka našla na listi zabranjenih, upravo je to bio i povod da se reaguje.

– Bez podrške Saveta roditelja i Učeničkog parlamenta, ne možemo primenjivati odluku, tako da sledi diskusija na ovu temu – kaže Bojan Vučković, direktor Trinaeste beogradske gimnazije. – Od kada su se deca posle korone vratili u učionice, dve trećine učenika dolazi u školu u trenerci. To ni na šta ne liči. Ne znate da li ste na treningu ili utakmici. Do pre pet godina bilo je nezamislivo da neko dođe u školu u trenerci. Dukserice sa kapuljačom će biti dozvoljene, ali se kapuljača ne može stavljati na glavu. Velika većina roditelja je za, kao i učenika. Ne razumem negativnu reakciju samo zato što tražimo da neko bude pristojno odeven.

Prema rečima Predraga Jovanovića, direktora Medicinske škole “Beograd”, zabranjeno je nositi bermude, kratke majice, mini-suknje i đaci se, uglavnom, pridržavaju. Velika većina učenika to poštuje, tim pre što se praktična nastava odvija u zdravstvenim ustanovama, gde se mora biti pristojno odeven ili će biti vraćen.

Direktorka Devete beogradske gimnazije Tatjana Šuković kaže da ukoliko neko od učenika dođe neprikladno obučen, bude opomenut, ali se to vrlo retko dešava.

UNIFORME
Iako je više puta najavljivano vraćanje uniformi u škole, sve je ostalo mrtvo slovo na papiru.
Đačka uniforma se u osnovnim i srednjim školama u SFRJ koristila od 1950. do 1980. godine. Bila je jednostavnog kroja i teget boje, u formi mantila ili tunike, ali su je svi nazivali keceljom. Uniformu su kupovali roditelji u Robnim kućama “Beograd” i u drugim radnjama domaćih industrijskih giganata, kao što su bili “Ateks” i “Beteks”. Đaci su mogli da nose i uniforme koje bi im šile mame ili bake.
U Velikoj Britaniji školska uniforma je obavezna u svim školama, a učenici je doživljavaju kao deo poštovanja tradicije, a ne kao zastareli atribut. U Japanu je uniforma popularnija nego u Engleskoj. Najmodernijeg je dizajna, što potvrđuju junaci iz anime crtanih filmova i manga stripova.
Novosti

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Jelena
01/09/2023 16:26

Bravooo

Povezane vesti