Foto: Pixabay/WikimediaImages
Javno komunalno preduzeće Beogradske elektrane donelo je preporuke za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije, kao i izradu planova za smanjenje gubitaka toplotne energije i hemijski pripremljene vode iz distributivne mreže.

 

Kako je navedeno, moguće uštede u potrošnji električne i toplotne energije predstavljaju važan izvor jačanja energetske bezbednosti i smanjenja troškova. Neke od mera su da je potrebno obezbediti stabilno snabdevanje toplana energentima, uključujući i alternativne energente, odnosno mazut. Zatim, planirana je smanjena potrošnja energenata tako što bi se povećala efikasnost njihove konverzije u toplotu pojačanim održavanjem opreme.

Predviđen je i pojačan inspekcijski nadzor distributivne mreže, kao i uvođenje regulacije na izvorima i podstanicama, kako bi se kontrolisao protok i temperatura.

,,Planirano je i preispitivanje režima isporuke toplotne energije ka velikim potrošačima, kako bi se obezbedila minimalna potrošnja energenata“, navedeno je u saopštenju Elektrana.

Takođe, predviđeno je i razmatranje eventualnog pomeranja početka i kraja grejne sezone.

U samom preduzeću predloženo je ograničavanje potrošnje goriva za korišćenje službenih vozila, kao i isključivanje osvetljenja, računara i štampača na kraju radnog vremena.

 

eKapija.com

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments