Negativan uticaj pandemije odrazio se na turizam, ali oni koji su duže u ovom sektoru kažu da se mora gledati u budućnost, a šteta sanirati tako što će se domaći turisti privoleti na ovdašnji turizam, uz pomoć kojeg bi gosti iz drugih sredina razgledali i upoznali “svoje dvorište”.

Kako je pitanje hoće li ove godine uopšte biti stranih turista na koje su navikli, ljudi u ovom sektoru pozivaju sve zainteresovane da upoznaju i vide šta sve može da se doživi u ravnici. U Zapadnobačkom okrugu, Apatin i Sombor čine urbano jedinstvo okruženo prirodnim leptama, salašarskom i gastronomskom tradicijom koja zaslužuje objedinjenu pažnju.

Apatin i Sombor veže Gornje podunavlje, prirodni biser kakvog retko gde ima u Srbiji, ali i trans-evropska biciklistička maršuta- “EuroVelo 6”. Ako želite da razgledate Specijalni rezervat i osetite duh starih vremena i dunavskih alasa možete krenuti brodićem “Apatinka” ili iznajmljenim čamcima, koji će vas provozati glavnim tokom Dunava do čarobnih rukavaca ili odvesti na omiljene pecaroške destinacije.

“Marina Apatin se nalazi već drugu godinu u sistemu vaučera i možemo reći da se to za sada lepo razvija. Naročito ove godine očekujemo veliki skok i porast broja domaćih turista. Imamo osam dvokrevetnih studio apartmana, a iznajmljujemo i bicikla”, kazala je Ljiljana Krec, direktorica JP putničko pristanište i marina.

Kako je sezona lova u toku, u preduzeću Vojvodinašume očekuju strane i domaće turiste.

“Mi smo našu sezonu praktično prodali još u februaru mesecu i to uglavnom stranim turistima iz Nemačke i Austrije i za sada te rezervacije još uvek stoje i nisu otkazane, ali dobijamo mejlove da ukoliko se granice ne otvore u punom smislu da ćemo imati problem sa realizacijom lova”, saopštio je Srđan Peurača, zastupnik ogranka Šumsko gazdinstvo Sombor “Vojvodinašume”.

U okolini se nalazi petnaestak salaša, spoj istorije, porodične tradicije, tradicionalnih bačkih jela i života naselja koja i danas oslikavaju nekadašnji život paora. U Apatinu i Somboru ima desetak čardi gde su na meniju čuveni riblji specijaliteti.

“Mogu reći da je nama korona čak i pomogla, jer na salašima ima jako puno da se radi, a to je sve teško postići ako imate goste. Tako smo ovih svih poslova uspeli srediti salaš da sve bude sređeno kada nam dođu gosti. Iskoriostili smo vreme da uradimo i pripremimo salaš za goste”, kazala je Aranka Hornjak Mijić.

U ovom putovanju možete se provozati fijakerom, prepoznatljivim i opevanim simbolom Sombora.

Apatin i Sombor su atraktivne turističke destinacije, bilo da izaberete aktivan ili pasivan godišnji odmor. Osim lepih šetališta uz Dunav ili Veliki bački kanal, videćete jedinstven spoj bogate kulture i tradicije, ali i zanimljivih manifestacija, pa su zato ovo mesta koja svakako trebate odabrati.

 Izvor: RTV (Vesna Milanović Simičić)

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments