Bogat program posvećen 180 godina prijateljstva Srbije i Francuske

       

Galerija Matice srpske u saradnji s Francuskim institutom u Srbiji i ove godine bogatim programom obeležava Mesec frankofonije. Ovogodišnji program posvećen je obeležavanju 180 godina prijateljstva Srbije i Francuske, na čega će se ukazuje kroz predavanja o kulturi, umetnosti i diplomatiji, projekciju filma i kreativno-edukativne radionice za decu i mlade.

Projekcija filma “Polina” održaće se 15. mart, s početkom u 19 časova. Projekcija je organizovana u saradnja s Francuskim institutom u Srbiji ‒ Novi Sad.

Film “Polina”, kao ekranizacija istoimenog strip romana, predstavlja priču o mladoj ruskoj balerini, koja svoj život posvećuje plesu. Zbog želja i snova učitelja i roditelja ona postaje balerina čuvenog Boljšoj teatra, da bi ubrzo shvatila da to nije njen životni put. Odlazi u Eks-an-provansu kako bi se oprobala u savremenom plesu. Nakon puno truda uspeva da iz tradicionalnog baleta pređe u savremeni plesni izraz, međutim, životne okolnosti će je naterati da svoju sreću ipak potraži negde drugde. Film (Polina, danser sa vie, 2016) potpisuju Valeri Miler i koreograf Anželen Preljokaž, dok glavne uloge igraju mlada Anastasija Ševtsova, Žilijet Binoš i Aleksej Guskov.

Predavanje “Muzej Luvr – pogled iznutra”, biće upriličeno 22. marta, u 19 časova, predavača Msr Jelene Ognjanović, kustosa Galerije Matice srpske.

Ministarstvo kulture Francuske već nekoliko godina organizuje program pod nazivom Courants du Monde (Struje sveta) gde stručnjaci u kulturi iz celog sveta imaju priliku da sarađuju sa ekspertima iz Francuske i razmenjuju iskustva i znanja iz najrazličitijih oblasti kulture. U novembru 2018. godine, kustos Galerije Matice srpske, Jelena Ognjanović, zahvaljujući Francuskom institutu u Srbiji, učestvovala je u ovom programu koji je bio organizovan u Muzeju Luvr u Parizu. Tokom deset dana, zajedno sa kolegama iz Evrope, Afrike i Južne Amerike saznala je na koji način najveći muzej na svetu kreira i realizuje svoje izložbe. Kako funkcioniše muzej koji je prošle godine imao preko 10 miliona posetilaca, posetioci će moći da čuju na predavanju Muzej Luvr – pogled iznutra.

Predavanje “Dva veka francusko-srpskih odnosa (XIX‒XXI vek)”, održaće se 29. marta, u 19 časova predavača Dr Stanislava Sretenović, naučni savetnik, Institut za savremenu istoriju.

Na predavanju će biti predstavljena evolucija francusko-srpskih odnosa tokom poslednja dva veka u evropskom, regionalnom i lokalnom kontekstu. Odnosi dva naroda i dve države koje je karakterisala materijalna nesrazmernost, geografska udaljenost i kulturna različitost sagledani su u njihovoj složenosti i promenljivosti intenziteta. Posebna pažnja je posvećena međusobnim raznolikim percepcijama dva naroda, percepcijama na koje je uticao splet političkih, ideoloških, ekonomskih i kulturoloških faktora određenog vremena. Na osnovu bogate tradicije francusko-srpskih odnosa u poslednja dva veka, Srbi danas raspolažu, kao retko koji balkanski narod, istorijom i sećanjima na Francusku, zahvaljujući kojima mogu da se dalje razvijaju dobri odnosi između dve zemlje i dva naroda u kontekstu procesa evropske integracije Srbije.

Edukativne radionice za mlade “Pariska umetnička družina” čuveni umetnici poput Pikasa, Modiljanija, Kandinskog, Dalija, i našeg Save Šumanovića našli su se skoro u isto vreme u centru umetničkog dešavanja – Parizu. Kroz radionicu deca će se upoznati sa zanimljivim životnim pričama ovih umetnika u gradu svetlosti i saznati koja su velika umetnička dela tamo nastala. U formi stripa, pokušaće da osmisle dijalog između ovih umetnika na francuskom jeziku.

Namenjene deci uzrasta od 11 do 15 godina koji uče francuski jezik. Potrebno je grupu zakazati na 021 4899 017 ili na [email protected]

Kreativne radionice za decu “Moja pariska avantura” održava se subotom od 11 do 12 i 30 časova.

Kreativne radionice za decu uzrasta od 5 do 11 godina u martu posvećene su francuskoj kulturi viđenoj kroz srpsku likovnu umetnost. Mališani će uz pomoć mašte krenuti u nezaboravnu avanturu po Parizu i videti velelepne građevine koje ga krase. Na ovom putovanju, susrešće se sa srpskim umetnicima koji su, kao i oni, otkrivali Pariz pre sto godina. Saznaće kako su Sava Šumanović, Bogdan Šuput, Ljubica Cuca Sokić i Predrag Peđa Milosavljević umetničkim očima doživeli prestonicu Francuske.

  • 2. mart 2019. godine: Krenuli smo ka Parizu da nađemo Mona Lizu
  • 9. mart 2019. godine: U Francuskoj na obali mora sedi mornar i posmatra s mola
  • 16. mart 2019. godine: Četkica, paleta, boje – nek zablista platno moje!
  • 23. mart 2019. godine: Kada dama umetnost stvara
  • 30. mart 2019. godine: Krovovi i dimnjaci neba nad Parizom

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: