Претрага
Претрага
Close this search box.

Bojić: Novosađani za nepunih dva i po meseca reciklirali 27.000 boca i limenki

Foto: nsuzivo.rs

Članica Gradskog veća za imovinu i imovinsko – pravne poslove i zaštitu životne sredine u Novom Sadu Mira Radenović Bojić izjavila je danas da su Novosađani za nepunih dva i po meseca reciklirali više od 27.000 pet boca i aluminijumskih limenki, kao i da se raspisivanje tendera za izgradnju regionalnog centra za upravljanje otpadom u tom gradu može očekivati već do kraja ove nedelje.

U razgovoru za Tanjug istakla je da vrednost javne nabavke, za izgradnju regionalnog centra, iznosi 120 miliona evra.

“Mi smo od EU dobili 40 miliona evra i ono što je važno za Novi Sad jeste da ćemo u narednih tri meseca izabrati izvođača radova. To znači da nakon toga kreće izgradnja regionalnog centra i da će Novi Sad veoma brzo, odnosno za nepunih godinu i po do dve, imati potpuno uspostavljen sistem upravljanja čvrstim otpadom, odnosno komunalnim otpadom na način na koji to rade najrazvijenije evropske zemlje”, najavila je Radenović Bojić.

Članica Gradskog veća u NS podsetila je da je pre nekoliko dana u Novom Sadu otvoreno prvo reciklažno dvorište od planirana tri.

“Reciklažno dvorište je jedan poseban objekat, odnosno jedna posebna lokacija gde građani Novog Sada mogu da donose sav onaj otpad koji suštinski ne treba da završi u vašim kantama i na deponiji. To su baterije, akumulatori, različite vrste ambalaže koja je opasna ili od potencijalno opasnih materija, kompjuter i sve ono što zapravo možemo da recikliramo i da mu damo neki novi život nakon reciklaže”, rekla je Radenović Bojić.

Dodaje da je grad Novi Sad pre dve godine postavio posebne vrste kontejnera na javnim površinama.

“Počeli smo od kontejnera za staklo, to su bela zvona. Zatim smo postavili kontejnere za pet ambalažu, podzemne kontejnere za pet ambalažu. Postavili smo pet reciklomata i u planu nam je da postavimo još deset. Tu se recikliraju pet boce i aluminijumske limenke i ono što je ključno, poslednje što smo radili je da smo postavili i plave kontejnere za papir i karton”, kazala je članica Gradskog veća.

Radenović Bojić ističe da građani putem aplikacije “Moj reciklomat” mogu skupljati bodove za svaku ambalažu koju ubace u aparat i na taj način osvojiti određene nagrade.

“Prošli mesec su najbolji sakupljači, odnosno recikleri, dobili karte za Exit, zatim karte za različite kulturne događaje, pozorišne predstave, muzičke događaje, koncerte, čak i karte gradsku plažu”, naglasila je.

Ona podseća da grad već četvrtu godinu zaredom nagrađuje najbolje učenike osnovnih i srednjih škola biciklom, s ciljem promocije ekološkog prevoza.

“Na ovaj način ih podstičemo da razmišljaju pozitivno u smislu smanjenja izduvnih gasova i smanjenja zagađenja vazduha s jedne strane, a sa druge strane podstičemo ih da recikliraju i da štite životnu sredinu u Novom Sadu”, kazala je Radenović Bojić.

Najveće prepreke u sprovođenju reciklažnog programa u Novom Sadu, prema njenim rečima, predstavljaju neregistrovani sakupljači.

“Važno je da građane u tom smislu edukujemo, da posebno odvajaju otpad kako bismo utrošili što manje energije”, zaključila je ona.

Tanjug

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti