Foto: Screenshot/Instagram

Od 1996.  godine Novi Sad obeležava 1. februar kao Dan grada u spomen na 1748. godinu kada je toga datuma postao slobodni kraljevski grad i poneo ime Novi Sad, Neoplanta, Neusatz odnosno Újvidék. Povodom ovog važnog datuma i zaslužni pojedinci, kao i ustanove bivaju odlikovani Februarskom nagradom. Ove godine dobitnik ove prestižne nagrade je svetski poznati violinista Stefan Milenković i to za zasluge u realizaciji projekta Evropske prestonice kulture, ali i za svoj profesionalni i umetnički doprinos, koji, da parafraziramo odluku Skupštine grada Novog Sada, nadahnjuje mlade, a sve radi prepoznatljivosti Novog Sada. Ovo priznanje Stefanu Milenkoviću je uručeno 1. februara na svečanosti povodom Dana Grada.

Impozantna karijera virtuoza na violini

O Stefanu Milenkoviću ne treba, verujemo, trošiti odviše reči. Još kao sasvim mlad svirao je za tadašnjeg američkog predsednika Ronalda Regana na Božićnom koncertu u Vašingtonu 1987. godine i za sovjetskog predsednika Mihaila Gorbačova u Beogradu godinu dana kasnije, a nastupao je i pred papom Jovanom Pavlom II. Od čuda od deteta kako su ga nazivali, postao je violinista svetskog glasa, ali i uspešni profesor na takođe vrlo uglednim svetskim univerzitetima, kao i na Školi Džulijarda.

Foto: in4s.net

Umetnik svetkog glasa odlučio je da pomogne Novom Sadu, veliki projekti u kulturu započeti u vreme kada je na čelu grada bio Miloš Vučević

Kada jedna takva zvezda i jedan umetnik stvarno svetskog glasa odluči da pomogne Novom Sadu, onda je to nemerljiva čast, ali i priznanje za ovaj grad. U vreme kada je gradom rukovodio kao gradonačelnik Miloš Vučević, među brojnim značajnim projektima iz oblasti kulture, izdvojila se gradnja Muzičke i baletske škole, sa velikom i modernom koncertnom dvoranom. Stefan Milenković je upravo bio najavljen za direktora ove koncertne dvorane, a avgusta prošle godine održao je i master klas u njoj.

Foto: Grad Novi Sad

Ova Muzička i Baletska škola započela je svoj rad 2021. godine, na površini, zajedno sa rečenom Gradskom koncertnom dvoranom, od 14.814,50 m2. Za njene potrebe nabavljena su 86 klavira, od kojih dva koncertna Grand piana, koje je potpisala još jedna velika umetnica Marta Argerić. Ova muzička škola, kao i saradnja sa njom takve zvezde klasične muzike kakav je Stefan Milenković, pravi su dokaz i pokazatelj koliko je Grad Novi Sad prethodnih godina ulagao u kulturu i obrazovanje, te je i s pravom je poneo epitet Evropske prestonice kulture.

Foto: Grad Novi Sad

nsuzivo.rs

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Milan NS
06/02/2023 07:02

Sramota me je koliko nam je kultura na zavidnom nivou

SNS Uzivo
06/02/2023 14:29

Ljudi nemojte to raditi, i ovaj ce jednom pasti, pamticr vas kao akademce koji su podrzavali autokratu…

Last edited 1 mesec ranije by SNS Uzivo