Broj poginulih u Turskoj premašio 42.000, povređeno 115.000 – uništeno 458.000 zgrada

Foto: EPA-EFE/DENIZ TEKIN

Broj poginulih u razornim zemljotresima koji su pogodili Tursku, porastao je na 42.310, saopštila je turska Agencija za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama (AFAD).

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je tokom posete pogođenim provincijama da je oko 115.000 ljudi povređeno u zemljotresima, a da je 458.000 zgrada uništeno.

Prema Agenciji za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama (AFAD), registrovano je 7.184 naknadnih potresa od prvog snažnog zemljotresa 6. februara.

Snažni zemljotresi, jačine 7,7 i 7,6 jedinica Rihterove skale pogodili su Tursku i Siriju 6. februara, poginulo je više od 42.000 ljudi. Samo dve nedelje kasnije dva snažna zemljotresa, jačine 6,4 i 5,8 jedinica po Rihteru pogodila su tursku pokrajinu Hataj, a kako su javili lokalni mediji, u tim zemljotresima je u Turskoj i Siriji poginulo najmanje 11 ljudi.

Foto: The New York Times/Associated Press

Potresi se osetili u Egiptu, Izraelu, Kipru, Libanu i Siriji.

Turska zabranjuje otpuštanja, nudi podršku za plate u zoni zemljotresa

Turska je u pokrenula privremenu šemu podrške zaradama i zabranila otpuštanja u 10 gradova kako bi zaštitila radnike i preduzeća od finansijskih posledica ogromnih zemljotresa koji su pogodili jug zemlje ranije ovog meseca.

Ovi potezi su deo koraka turske vlade da se minimizira ekonomski uticaj najgoreg zemljotresa u Turskoj u modernoj istoriji koji je ostavio desetine hiljada mrtvih.

Poslodavci čija su radna mesta bila “teško ili umereno oštećena” imali bi koristi od podrške da delimično pokriju plate radnika kojima je skraćeno radno vreme, objavio je Službeni glasnik zemlje u sredu.

Zabrana otpuštanja uvedena je i u 10 provincija pogođenih zemljotresom obuhvaćenih vanrednim stanjem.

Turski parlament uveo je vanredno stanje na tri meseca 7. februara, na zahtev predsednika Tajipa Erdogana.

Poslovne grupe i ekonomisti kažu da bi zemljotres mogao koštati Ankaru i do 100 milijardi dolara za obnovu stambenih objekata i infrastrukture, i smanjiti jedan do dva procentna poena ekonomskog rasta ove godine.

rts

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti