Претрага
Претрага
Close this search box.

BUDUĆIM BRUCOŠIMA NA RASPOLAGANJU NOVI SMER: Pravni fakultet bogatiji za NOVI STUDIJSKI PROGRAM – nastao u saradnji sa FTN-om (FOTO)

Foto: nsuzivo.rs

Saradnjom Pravnog fakulteta i Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu svečano je akreditovan novi studijski program – Pravo i informaciono-komunikacione tehnologije, koji će pohađati studenti osnovnih akademskih studija Pravnog fakulteta Univerzita u Novom Sadu.

Foto: nsuzivo.rs

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje prof. dr Branko Markoski uručio je ugovor o akreditaciji novog studijskog programa istakavši da će i nadalje nastojati da se fakulteti međusobno udružaju i stvaraju produktivne sadržaje.

–  Pravni fakultet ima 3.200 studenata i 6 akreditovanih studentskih programa. Fakultet tehničkih nauka poseduje preko 17 hiljada studenata, 88 studijskih programa i sedam koji su nastali u saradnji sa drugim fakultetima. Moja ideja je da svi fakulteti zajedno sarađuju. Zahvaljujem se svim ljudima koji su pomogli u realizaciji, pre svega dekanima, rektoru, državnoj sekretarki Marijani Dukić Mijatović, koja je svojim savetima doprinela da studijski program ovako izgleda. Cilj je da se dovede što više kompanija i da što više studenata koji završe fakultet ostanu da žive i rade u našoj zemlji – rekao je pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje prof.dr Branko Markoski.

Foto: nsuzivo.rs

Da je akreditovanjem novog studijskog programa otvoreno novo poglavlje obrazovanja jednog dela budućih pravnika koji će moći da odgovore na sve izazove savremenog digitalnog društva, istakla je dekanica Pravnog fakulteta.

-Univerzitet u Novom Sadu je preuzeo lidersku poziciju u kontekstu ove vrste obrazovanja. Daćemo doprinos rangiranju na međunarodnom indeksu spremnosti za veštačku inteligenciju – istakla je dekanica prof. dr Tatjana Bugarski.

Foto: nsuzivo.rs

Sa Fakulteta Tehničkih Nauka istaknuto je da je savremeno društvo iznedrilo potrebu za saradnjom sa pravnom strukom, čiji rezultat je upravo novi akademski smer.

– FTN predstavlja jednu od najrazvijenijih visokoškolskih institucija u regionu. Obrazuje inženjere iz oblasti tehnike, tehnologije i informacionih tehnologija, kao najvećih izazova koji se postavlja na globalnom nivou. Pojavila se potreba za uspostavljanje saradnje sa pravnom strukom, zahvaljujući čemu je formiran novi studijski program. Taj stepen razvoja je sve jači i brži – istakao je dr Boris Dumnić, v.d. dekana FTN-a.

Foto: nsuzivo.rs

Intencija Ministarstva prosvete i Vlade Republike Srbije bila je umrežavanje visokoškolskih institucija – rad na zajedničkim studijskim programima, kao i sa univerzitetima iz inostranstva.

-U prethodnom periodu smo mnogo radili. Pravni propisi moraju da prate najnovija tehnička dostignuća. U blizini nam je Naučno-tehnološki park. Mi mislimo na buduće pravnike koji će se naći u modernom radnom ambijentu i učestvovati u državnom poduhvatu sveopšte digitalizacije – podvukla je prof. dr Marijana Dukić Mijatović.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti