Претрага
Претрага
Close this search box.

Burad sa naftom i skrovišta u žitu: Ekspert naveo kanale šverca oružja iz Ukrajine

Foto: © AP Photo / Efrem Lukatsky/ screenshot

Mnoge države su uključene u šverc zapadnog oružja iz Ukrajine, ono se na razne načine izvozi u evropske zemlje i na Bliski istok, izjavio je za „Zvezdu“ ruski vojni istoričar Jurij Knutov.

Po njegovim rečima, velika količina naoružanja koje se isporučuje Ukrajini ide u evropske zemlje. Prema nekim procenama, za malokalibarsko oružje ova cifra iznosi 70 odsto, rekao je Knutov.

Ekspert je podsetio da je finska policija nedavno otkrila činjenice o švercu.

„Ona (finska policija) tvrdi da oružje dolazi ne samo na teritoriju Finske, već i u Švedsku, Dansku i Holandiju… Postoje različite verzije o tome kako to oružje dolazi direktno u Evropu. Postoje dve verzije. Prvi – izbeglice (ukrajinske). Na primer, to su pištolji, municija, granate. To je sasvim moguće učiniti. Postoji i pretpostavka da su na granici evropskih država napravljena čitava skladišta u kojima se čuvaju veliki arsenali oružja. Odatle se ovo oružje tiho uzima i zatim u malim serijama transportuje u druge evropske države“, objasnio je Knutov.

Još jedno „moćno“ tržište je Bliski istok, gde se oružje isporučuje potpuno različitim kanalima.

„Ako je kupac zainteresovan za neku seriju američkih ili evropskih pušaka, to oružje se stavlja u burad sa naftom… Oružje u nafti ne propada, može dugo da stoji. To oružje se čak prodaje u buradima. Po pravilu se u jedno bure stavi deset pušaka ili deset mitraljeza“, rekao je on.

Luke Rumunije i Albanije mogu biti umešane u šverc oružja, dodao je Knutov.
U ovoj poslednjoj državi od devedesetih godina postoji kanal snabdevanja, preko kojeg je svojevremeno išlo snabdevanje oružjem iz Jugoslavije, naglasio je stručnjak.

„Druga opcija je povezana za isporuke oružja preko Jemena… Tamo se brodovima isporučuju burad sa oružjem, ili sa žitaricama ili nekim drugim teretom. Na takav način malokalibarsko oružje, municija, granate i dronovi odlaze čak i na Bliski istok“, zaključio je Knutov.

sputnikportal.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti