Foto: carina/RTV

Carinska služba kao i svake godine uoči božićnih i novogodišnjih praznika pojačava aktivnosti pripremajući se za povećan broj putnika koji u to vreme u većem broju dolaze ili samo prolaze kroz Srbiju.

Pored uobičajene prakse da na udarnim prelazima budu otvorene sve raspoložive trake, a smene pojačane dodatnim brojem službenika, ove godine je već od polovine decembra izmenjen režim rada prelaza Bajmok, koji će do 15. januara naredne godine biti otvoren od 7 časova do ponoći, umesto do 19 časova. Prelaz Bački Vinogradi će u istom periodu umesto do 19 časova, svakodnevno raditi produženo, do 22 časa.

Granični prelaz Horgoš radi maksimalnim kapacitetom: završena je rekonstrukcija izlaznih putničkih terminala, pa je ukinuto preusmeravanje saobraćaja u suprotnu traku. To je omogućilo da prelaz, čija je rekonstrukcija u toku, radi kao da je stanje redovno, što je naročito važno zbog pojačanog intenziteta saobraćaja pred praznike.

U prilogu emitovanom u Jutarnjem programu RTS Emeše Lalić Urban, državna sekretarka u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, istakla je da su na izlaznoj strani graničnog prelaza Horgoš asfaltirane i proširene trake za putnički saobraćaj i postavljene nove kabine za potrebe MUP-a i Carine.

Preporučujemo da stanje na odabranom prelazu ka kome ste se uputili proverite pregledom snimaka sa nadzornih kamera koji su dostupni na sajtu AMSS, kao i preko aplikacije Gugl mape ”Google maps” koju sigurno već imate instaliranu na mobilnom telefonu. Ova aplikacija je besplatna, a odabirom opcije u vezi sa stanjem saobraćaja (Traffic), videćete na kojim deonicama u tom trenutku ima zastoja. U slučaju opterećenosti najfrekventnijih prelaza, savetujemo da odaberete neku od najbližih alternativa. Ukoliko je to moguće, izbegnite putovanje u dane vikenda, jer su zadržavanja tada najduža.

Naši građani koji žive i rade u inostranstvu za praznike obično donose poklone rodbini i prijateljima u zemlji, te zbog toga podsećamo da državljani Republike Srbije imaju pravo da bez plaćanja dažbina u zemlju unesu robu u vrednosti do 100 evra, dok robu za lične potrebe čija vrednost ne prelazi 3.000 evra mogu da ocarine na samom graničnom prelazu u tzv. skraćenom postupku. Dažbine u tom slučaju iznose 10% od vrednosti robe i 20% pripadajućeg PDV.

Podaci o povraćaju PDV u inostranstvu su zahvaljujući razmeni informacija između carinskih administracija dostupni carinskoj službi Republike Srbije, pa skrećemo pažnju putnicima da treba sami da prijave svu robu za carinjenje koju sa sobom nose, jer u suprotnom rizikuju da se nađu u prekršaju. 

Ukoliko sa sobom nosite više od 10.000 evra u gotovini (bez obzira na valutu), dužni ste pomenutu sumu da prijavite prilikom prelaska granice. Za sume iznad propisanog limita potrebno je da popunite Obrazac prijave prenosa fizički prenosivih sredstava plaćanja preko državne granice, koji je svakom putniku dostupan na granici ali i na sajtu Uprave carina. Važno je da to uradite, jer ukoliko kasnije sa neutrošenim delom novca (iznad 10.000 evra) budete želeli da izađete iz zemlje, a nemate potvrdu da ste ga prethodno uneli, rizikujete da vam on bude privremeno oduzet, a protiv vas pokrenut prekršajni postupak.

Tranzitni putnici koji samo prolaze kroz našu zemlju na putu do svog konačnog odredišta takođe imaju obavezu da prijave vrednije predmete koje nose sa sobom, bez obzira na to što ne ostaju u Srbiji. Popunjavanjem Obrasca o privremenom uvozu/izvozu, koji je takođe dostupan na sajtu Uprave carina izbegavate nepotrebne neprijatnosti i bezbrižno nastavljate svoje putovanje.

nsuživo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments