Foto: Yegor Aleyev / TASS

Cene nafte su nastavile pad započet na prethodnoj trgovinskoj sesiji, pošto su srah od recesije i pojava novih slučajeva zaraze kovidom-19 u Kini ponovo doveli u pitanje globalnu potražnju za gorivom.

Na tržištu dominira strah od globalnog ekonomskog usporavanja, koji je potisnuo zabrinutosti vezane za smanjenja tržišne ponude “crnog zlata” u budućnosti, nakon najave grupe OPEK+ da će počev od novembra srezati pumpanje za 2,0 miliona barela dnevno.

Evropska nafta Brent pala je za 1,7 posto na 94,55 dolara za barel na trgovanju do 18:20 časova po našem vremenu, pokazuju podaci sa portala oilprice.com.

Američka WTI nafta se trguje po ceni od 89,43 dolara za barel, u padu za 1,9 procenata u odnosu na zatvaranje u ponedeljak.

Istaknute ličnosti sa Vol Strita, među kojima je i glavni izvršni direktor banke “JPMorgan Čejs”, DŽejmi Dajmon, predviđaju da će američka i globalna ekonomija verovatno potonuti u recesiju sledeće godine, a i Međunarodni monetarni fond i Svetska banka takođe upozoravaju na rastuće rizike od usporavanja svetske privrede.

Dajmon je u razgovoru za CNBC ocenio da će američka ekonomija verovatno upasti u recesiju za šest do devet meseci. On je naveo da ekonomija SAD trenutno „još uvek dobro stoji“ i da će potrošači verovatno biti u boljoj formi u poređenju sa globalnom finansijskom krizom 2008.

Prema njegovim rečima, ne može se razgovarati o ekonomiji, a da se ne govori o stvarima u budućnosti, pri čemu je kao indikatore koji “zvone na uzbunu” nabrojao uticaj inflacije koja se otrgla, veće podizanje kamatnih stopa nego što se očekivalo, nepoznate efekte kvantitativnog pooštravanja i ruski rat u Ukrajini.

Dajmon je rekao da su „to su veoma, veoma ozbiljne stvari”, koje će verovatno gurnuti SAD „u neku vrstu recesije za šest do devet meseci od sada“, piše Telegraf Biznis.

Telegraf

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Vidoje
12/10/2022 17:03

Iliti sto bi vucko rekao ‘ode cena nafte u nebesa’ hahaha