Претрага
Претрага
Close this search box.

ČETIRI DANA DO POČETKA ŠKOLSKE GODINE Novi PREDMET uvodi se u nastavni plan – za NS Uživo direktorka škole OTKRIVA o čemu je reč

Foto: elements.envato.com

Brojimo sitno do početka nove školske godine, a sa novim početkom najavljene su i određene promene u sistemu obrazovanja.

Kako se u medijima pisalo poslednjih nekoliko dana, Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanje osmislio je novi izborni predmet koji će osnovci imati priliku da pohađaju od 1. septembra – Vrline i vrednosti kao životni kompas.

– Smernice koje smo dobili iz Ministarstva prosvete nalažu da će deca imati priliku, pošto je u pitanju izborni predmet, da odluče da li žele da pohađaju taj predmet tokom godine. Tokom prve dve nedelje nastave, koje su zamišljene kao tematske, daćemo prostor za izjašnjavanje one dece koja žele, odnosno ne žele da pohađaju ovaj nastavni predmet. Nastavu bi realizovali stručni saradnici, pedagog, psiholog i odeljenski starešina. Mi čekamo na pedagoški kolegijum na kom će se razraditi detalji u vezi sa realizacijom i planom nastave – rekla je za naš portal Svetlana Keleman, direktorka OŠ “Aleksa Šantić”.

Foto: nsuzivo.rs / Pavle Pejić

Ovaj predmet biće u godišnjem planu kao izborni predmet, ukoliko ga učenici ne izaberu on neće moći da se realizuje.

Na osnovu onog što je prethodne nedelje Eleonora Vlahović iz Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja rekla za RTS, čiji su stručnjaci osmislili taj predmet, Vrline i vrednosti kao životni kompas, uključuje razgovor o temama koje bi svaki normalan čovek izdvojio, kao što su porodica, zdravlje, obrazovanje, mir, ali da nastavnik ima slobodu da se bavi i drugim vrednostima. Nema pismenih i kontrolnih, već je zamišljeno da se razgovara na razne provokativne teme, da se dovode gosti, da se razmenjuju iskustva, pogleda film, zauzmu različite pozicije, objasnila je Vlahovićeva.

Kako je gradonačelnik Đurić na svom Instagram profilu naveo nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima Policijske uprave Novog Sada i drugih državnih organa, analizirani su svi bezbedonosni aspekti u školama, a grad Novi Sad će učiniti sve da početak i ove školske godine bude siguran i bezbedan za sve đake – istakao je Đurić.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
SNS Uzivo
28.08.2023 15:52

Nebeski narode moj, hocete li sad pustiti decu u skolu kada znate da u ovoj zemlji kretena ni jedna institucija ne postoji, sta tacno treba da vam uradi kriminalna drzava da bi rekli dosta je, jeli? 🙂

Last edited 5 Meseci Ranije by SNS Uzivo
Gost
Lala
29.08.2023 08:13

LGBT agenda ulazi na velika vrata. I svi se prave blesavi

Gost
Dragan
29.08.2023 13:42

Sve se radi bez plana i na brzinu. Bitno je natovariti prosvetare da rade sto vise za bedne plate. Jer neki kazu da su zadovoljni pa sto bi im drzava davala vise kada su zadovoljni.

Povezane vesti