Претрага
Претрага
Close this search box.

ČETIRI POTPUNO NOVA PARKA U NOVOM SADU! Park kod Spensa, Univerzitetski, Sentandrejski i park na Limanu 4 uskoro postaju NOVA PLUĆA GRADA (FOTO)

Foto: NSEPK Jelena Ivanovic

U gradovima zelene površine su uvek tema. Koliko god da ih ima, subjektivan osećaj je da zelenila uvek može i treba više!

Kako je istaknuto iz Gradske uprave za zaštitu životne sredine, prirodno okruženje čoveka nisu betonske površine, zgrade i putevi, već šume, livade, reke… Zato je u Novom Sadu u poslednjih 10 godina zasađeno preko 35 hiljada stabala, uređeno bezbroj travnjaka.

Najvidljivije su zelene celine (parkovi) gde je nakon 30 godina izgrađen novi park kod Ranžirne stanice. Pored toga, u planu su novi parkovi, neki projekti su već realizovani a neki upravo kreću u realizaciju.

Predstavljamo četiri potpuno nova parka u gradu: 

1.Park kod Spensa

Zelena površina na ogromnom prostoru kod Spensa, posle četiri decenije napokon će biti dostupna svim Novosađanima. Prostor koji je ograđen trebalo je da bude iskorišćen za izgradnju otvorenih bazena, pa je tu bio otvoren “Dino park” ali će sada tu biti park za sve građane.

Park će se prostirati na 1.2 ha i imaće sve potrebne sadržaje za uživanje u urbanoj sredini.

2.Univerzitetski park

Univerzitetski park obuhvata prostor omeđan Ulicom dr Zorana Đinđića, sa zapadne strane, Bulevarom cara Lazara, sa severne strane i Sunčanim kejom, sa istočne strane.

Planom je obuhvaćena površina od 5,51 ha, od čega će parkovska površina obuhvatati 5,21 ha, odnosno preko 95% površine prostora će ostati zeleno.

Iz jedne neuređene površine pretvara se u savremeni park prilagođen potrebama mladih ljudi.

Foto: Gradske info

3.Sentandrejski park

Na parceli od oko tri hektara postavljen je moderan urbani mobilijar, uz nove zasade drveća i zelenila.

Uređenje parka podržala je kompanija NIS, u okviru programa društvene odgovornosti “Zajednici zajedno”, a projekat je realizovan u saradnji Udruženja “Zeleni sad” sa JKP “Gradsko zelenilo”, Gradskom upravom za zaštitu životne sredine i JVP “Vode Vojvodine”.

Sentandrejski park ima veliki značaj za žitelje, ne samo Slane bare gde se nalazi, već i Klise i Vidovdanskog naselja.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

4.Park na Limanu 4

Na limanu 4 u ulici Narodnog fronta Novi Sad će dobiti novi park. Inicijativa potekla iz Mesne zajednice “Ivo Andrić” je prihvaćena i umesto zgrade Poreske uprave građani će dobiti novu zelenu površinu.

Prostire se na preko 7.000 m2.

Zgrade na Limanu, socrealističke arhitekture, podrazumevaju i puno sivila, pa svaki prostor na kom više nema smisla graditi, pogodan je za uređenje parka i zelenih površina.

Foto: Grad Novi Sad

nsuzivo.rs

Tagovi:

8 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Slavako
23.03.2023 15:12

Smešno je da bude park na klisi a deponija još tu.

Gost
Zoki
23.03.2023 18:37

A sta je sa parkom u Veterniku,kod nasipa?
Toliko pricali pa ucutali.

Gost
Nsns
23.03.2023 20:50

Ma koga vi zamajave??? Gradsko zelenilo je poslednjih 10god upropastilo sve parkove i zelene ulice Novog Sada!
Koriste metode orezivanja koje trajno oštećuju stabla i zabranjeno je u Evropi.
Tako da od parkova nema ništa !!!!

Gost
Happy
23.03.2023 23:48

Znaci nista od bazena kod SPENSa koji su bili i po prvobitnom projektu predvidjeni? Pa ondaxkao fol nov projekat za bazene? Bla bla, samo obrtanje i pranje

Gost
Vv v
24.03.2023 14:38

To nisu novi parkovi (nisu baš ni parkovi ako ćemo iskreno, površina je premala za park). Na svim tim mestima je već zelena površina, to što će se dodati par klupa ili staza ga ne čini “novim” parkom.
Novi park je ako uzmete površinu koja je trenutno zabetonirana pa je ozelenite ili ako se u novo planiranom području ostavi dovoljno prostora za park. To se onda može zvati novi park, ovo je samo drugačije uređenje postojećeg zelenih površina.

Gost
Pedja
24.03.2023 14:43

Hehehe, sprdaju se narodu.Limanski park, više od 7000 kvadrata!
Što ne napišu 83 x 83 metra, da se zna kolika je to parkčina

Gost
ivan
24.03.2023 21:36

Novi Sad nema ni jedan travnjak samo livade. Postoji razlika u izgledu, načinu nastanka i održavanju. Neko se baš potrudio da nam otvori oči da imamo previše i kako će nam tek srediti razne prostore. Da li je ovo neka obrada da lakše progutamo nešto drugo? Ovaj tekst me brine.

Gost
Goga
25.03.2023 06:08

Koliko godina treba da sadnica izraste u drvo??? Posečeno je u gradu bezbroj odraslih stabala, a pričate o parkovima, sramno. Šodroš???

Povezane vesti

Претрага