Претрага
Претрага
Close this search box.

“CIKLONIZACIJA” počela ovogodišnju AKCIJU ZAŠTITE ZDRAVLJA GRAĐANA OD KRPELJA – Na ovim lokacijama će se odvijati tretmani

Foto: Ustupljena fotografija

 “Ciklonizacija” će sutra i prekosutra izvesti prve ovogodišnje tretmane u okviru sistematske akcije zaštite zdravlja građana od krpelja. Kako navode iz ovog preduzeća, tretmanima će biti obuhvaćene uređene zelene javne površine – parkovi, igrališta za decu, prostori određeni za istrčavanje kućnih ljubimaca i šetališta na celoj teritoriji Grada Novog Sada.

  • U prva tri dana ove nedelje sedamnaest operativaca našeg preduzeća uradilo je monitoring prosustva krpelja na uređenim zelenim javnim površinama i na osnovu rezultata tog monitoringa, odnosno prisustva krpelja, određene su površine koje će biti tretirane u prvom krugu. Odlično je što u naredna dva dana, prema prognozama, imamo adekvatne vremenske uslove za izvođenje tretmana, tako da očekujemo maksimalne efekte ove akcije, objašnjava Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću „Ciklonizacije“.

Prema planu u četvrtak, 23. marta, tretmani će biti izvedeni u Starom gradu, na Klisi, Limanima, Novom naselju, Detelinari, Salajci, Grbavici, Sajmištu, Podbari, Sremskoj Kamenici, Telepu, u Adicama, Vidovdanskom naselju, Rotkvariji i u Ledincima.

U petak, 25. marta,  na redu su Sajlovo, Veternik, Futog, Begeč, Šangaj, Čenej i Nemanovci.

Foto: Ustupljena fotografija

Oba dana biće angažovano po osam ekipa “Ciklonizacije”, a tretmani će biti izvođeni u periodu pod 8.00 do 15.00 časova.

Aćimović podseća kako je činjenica da su krpelji najaktivniji u proleće i na jesen, te da će u ovim periodima i tretmani biti češći, ali će se stanje pratiti tokom cele sezone i reagovaće se na svaku pojavu krpelja. Sistematski pristup suzbijanju krpelja odgovor je novosadske gradske uprave i „Ciklonizacije“ na činjenicu da se iz godine u godinu beleži povećanje procenta zaraženih krpelja koji prenose opasnu lajmsku bolest. Nakon izvedenih tretmana, kaže Aćimović, biće urađena i kontrola njihove uspešnosti, pa će tamo gde za to bude bilo potrebe, tretmani biti ponovljeni.

U saradnji, i po nalogu, Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, “Ciklonizacija” je počela monitoroing i mapiranje prisustva krpelja na izletištima u okviru Nacionalnog parka Fruška gora. Takođe, u okviru iste akcije, ovih dana počinje i monitoring i mapiranje prisustva krpelja u preko 30 opština na teritoriji Vojvodine.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага