Zbog velike i kontinuirane migracije rečnih komaraca prema urbanim zonama, novosadska „Ciklonizacija“ već skoro dve nedelje izvodi serije kombinovanih tretmana, kako bi njihovu brojnost redukvala na onu ispod kritičnih vrednosti.

“Očigledno je da u celom regionu, zbog dugog kišnig perioda, zatim velikog porasta vodostaje svih reka, a potom naglog otopljavanja, imamo izuzetne uslove za hiperprodukciju rečnih ili ruralnih komaraca. „Ciklonizacija“ već duže od mesec dana čini sve da njihovu brojnist održi pod kontrolom i da spreči migracije u urbane zone. Prvo smo to radili larvicidnom tretmanima samih izvorišta, a pre dve nedelje startovali su i tretmani protiv odraslih formi sa zemlje, sa vode i iz vazduha. U ovom momentu, Dunav se povlači, a naše akcije su svakodnevne”, objašnjava Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću „Ciklonizacije“.

Kako kaže, početkom meseca urađen je i veliki tretman avionima, kombinovanim sa zemaljskom mehanizacijom, sinoć su zaštitne zone uz Dunav u Petrovaradinu rađene iz helikoptera, dok su ade i sprudovi tretirani sa čamaca. Delovi grada koji gravitiraju ka Dunavu, tretirani su iz automobila. Za večeras najavljuje novu akciju u kojoj će učestovati avion, helikopter, čamci i zemaljska mehanizacija.

“Avion će pokriti obe obale Dunava od Begeča do kanala DTD, helikopter će raditi zaštitine zone oko grada, a vozilima ćemo pokriti sve delove grada koji nisu tretirani sinoć”, kaže Aćimović.

Kako navodi, tretamni će biti nastavljeni i narednih dana, sve dok migracija ne bude presečena i brojnost komaraca ne bude redukovana.

“Moguće je da će u pojednim delovima grada neko kraće vreme biti povećane brojnosti komaraca, ali koristićemo svaki momenat sa povoljnim meteorološkim uslovima za tretmane. Tretmane je besmisleno izvoditi ako duva vetar, pada kiša ili pri ekstremno visokim temperaturama”, zaključio je Aćimović.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments