Претрага
Претрага
Close this search box.

ČITAJTE DA BISTE ZNALI! Gradonačelnik Đurić otvorio Novosadski sajam knjiga: Posetiocima će se predstaviti preko 60 izlagača (FOTO)

Foto: nsuzivo.rs

Svečano je otvoren Novosadski sajam knjiga u organizaciji “In Media Publishing” na Novosadskom sajmu, a ovom prilikom prisustvovao je i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Mesto na kom knjige žive okupiće pisce i ljubitelje pisane reči, a ove godine predstaviće se više od 60 izlagača koji će veoma poznata i popularna dela ponuditi sa popustima i akcijskim cenama.

⁃ Njeno veličanstvo knjiga nas je naučilo svemu što znamo, a s obzirom na to da mi živimo u dobu informacione tehnologije, veliki je značaj održavanja ovakvih manifestacija. Knjiga nas je od malih nogu upoznavala sa carstvom brojeva i slova, odavala tajne prirode i vodila nas kroz prošlost samo slovima na papiru. Pisanom rečju branili smo se od svih vetrova koji su nas šibali kroz našu istoriju. Miroslavljevo jevanđelje iz 12. veka, Dušanov zakonik iz 14. veka, na srpsko-slovenskom jeziku se štampa još od 15. veka u Cetinjskom manastiru. Ovaj sajam nije prilika samo da se upoznamo sa novim naslovima nego i da vidimo u kom pravcu u budućnosti treba da idemo što se tiče izdavaštva, a današnji izdavači imaju veliku ulogu jer od kvaliteta i izbora štiva zavisi kakve će nam generacije izlaziti iz škola i kakve ćemo vrednosti usvajati- rekao je Đurić.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

On je takođe dodao- čitajte da biste znali, a Grad Novi Sad će uvek stajati uz Novosadski sajam knjiga i pružiti neophodnu podršku!

Boško Petrović, srpski književnik koji je živeo i stvarao u Vojvodini, otvorio je prvu manifestaciju Sajma knjiga, pre više od tri decenije, a književnik Igor Mirović i predsednik Pokrajinske vlade, koji je poznat po svojim publikacijama, danas je to uradio za sve posetioce.

“U knjigama spava iskustvo sveta i ti ga budiš čitajući, knjiga kao rani cvet procveta kad ga uzmeš i nosiš kući. Knjiga se raduje kad je čitaš i ona oživi u tvojim očima, ti kroz knjigu hodaš, razmišlja, pitaš, kao onaj što ju je pisao noćima. Knjiga ume da se smeje, voli da se poverava, da tajnu krije, knjiga koju čitaš baš tebe voli jer na polici kao da je nije.” – Pero Zubac, srpski književnik

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Izdavačima i modernim vitezovima u borbi protiv starletizma i digitalizma, ljudima koji uz malu pomoć, istrajavaju i pokušavaju da ipak dođu do čitalaca. Književnost predstavlja jednu od najstarijih umetnosti, a poezija ili lirika kao najtananija grana književnosti, verujem da će danas biti predstavljena kao jedan od najboljih predstavnika naše duše, a srpska poezija svakako je jedna od najboljih u svetu – rekao je Igor Mirović.

-Neka Novosadski sajam knjiga i ove godine bude među nama – dodao je on.

Ulaz na ovaj Sajam je besplatan, a radno vreme je do 22 sata.

nsuzivo.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
SNS Uzivo
18.03.2024 13:50

Zuti teletabis da otvori sajam knjiga, stvarno? 🙂

Last edited 1 Mesec Ranije by SNS Uzivo

Povezane vesti