Претрага
Претрага
Close this search box.

‘’Continental’’ predstavio centar za istraživanje i razvoj u Novom Sadu (FOTO)

Nemačka kompanija ‘’Kontinental (Continental)’’  predstavila je novi centar za istraživanje i razvoj u Novom Sadu. Trenutno je u novosadskom centru zaposleno 100 visoko specijalizovanih inženjera, a plan je da u naredne tri godine Kontinental otvori 500 radnih mesta, uglavnom u oblasti softvera i sistemskog inženjeringa.

Trenutno u Novom Sadu posluju dve  jedinice koje će se baviti razvojem sistema elektronske kontrole enterijera vozila i razvojem sistema elektronske kontrole bezbednosti vozila, i u njima je angažovano 100 inženjera.

Svečanom otvaranju prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ambasador SR Nemačke Aksel Ditman, tehnički direktor Kontinentala Kurt Leman i menadžment te kompanije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je otvaranje Kontintentala veliki i važan događaj, ne samo za Novi Sad, već za celu Srbiju, i  istakao da će država biti pouzdan i  siguran  partner investitorima.

„ Ovo je skok unapred, jer smo do sadi radili sa kompanijama koje su se bavile proizvodnjom,  a ovo je ‘’viša liga’’ investicija i investitora. Ova investicija razvija naše znanje, predstavlja temelje za uspešniju i snažniju Srbiju. Neto plata za programere je ovde između 850 i 2. 500 evra, dramatično iznad proseka Srbije, a radnici koji rade ovde, ne rade samo za sebe i svoje porodice, već svojim radom i znanjem predstavljaju svoju državu’’, rekao je Vučić.

Vučić je dodao da ovakve investicije treba da podstaknu mlade i uspešne ljude poreklom iz Srbije koji trenutno rade u inostranstvu da se vrate u svoju državu.

Ovom prilikom Vučić je i svečano uručio srpski pasoš generalnom direktoru Kontinentala Srbija, Saši Ćioringi, čime je zvanično postao državljanin Srbije.

Ćioringa je rekao da će se u Novom Sadu razvijati inovativni projekti kompanije, kao i da se menadžment potrudio da u prvih šest meseci poslovanja zaposlenima obezbedi najbolje uslove za rad.

‘’’Razvoj solucija za elektroniku vozila, tehnologiju pristupa preko smartfona, automatizovanu vožnju ili telematiku za komercijalna vozila samo su neki od primera inovativnih projekata na kojima ćemo raditi u Novom Sadu. Tražimo iskusne inženjere, mlade diplomce i studente IT. Iskreno verujem da ćemo, sa visokim potencijalom i kreativnošću profesionalaca i diplomaca u Srbiji, mobilnost budućnosti približiti sadašnjosti’’, rekao je Ćioringa.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je da će izgradnja novog naučno-tehnoškog parka na 30 hiljada kvadratnih metara u Novom Sadu dati važan podsticaj razvoju sektora informacionih tehnologija, kao i da će pružiti priliku našim inženjerima da pokažu znanje i u kompanijama kao što je Kontinental.

„Produkcija vrhunskih stručnjaka u oblasti informacionih tehnologija već duže vreme je zaštitni znak Univerziteta u Novom Sadu, čemu će svakako svoj doprinos dati i novi naučno-tehnološki park u Novom Sadu“, istakao je predsednik Mirović.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević  potvrdio je da Novi Sad i Univerzitet imaju značajan kapacitet kada je reč o ljudskim resursima.

‘’Današnje otvaranje istraživačko-razvojnog centra značajno je jer pokazuje praksu da se u Novom Sadu više ne zatvaraju fabrike, već se otvaraju, zahvaljujući saradnji institucija na sva tri nivoa’’, rekao je Vučević.

Ambasador Nemačke Aksel Ditman istakao da saradnja između kompanije Kontinental i Srbije pokazuje jak ekonomski odnos između Srbije i Nemačke.

Kompanija „ Continental“ zapošljava više od 233.000 ljudi u 56 zemalja. Nudi bezbedne, efikasne, inteligentne i pristupačne solucije za vozila, mašine, saobraćaj i transport.

Prema rečima  Kurta Lemana, direktora za korporativnu tehnologiju u Kontinentalu, ova firma je već 140 godina svetski pionir u sferi tehnologije za automobilsku industriju, a novosadski centar je prilika za mlade inženjere da kreiraju tehnologiju budućnosti.

Proizvodni portfolio za različite tipove vozila uključuje grupe instrumenata, jedinice za kontrolu, sistem za pristup informacijama o gumama, radio uređaje, uređaje za unos podataka, kontrolne table, softvere i slično.

U 2017. godini „Continental” je, prema preliminarnim podacima, ostvario prodaju od oko 44 milijarde evra.

 

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Marko
22.03.2018 15:38

Mogli biste da istražite i napišete i da je dolazak Continentala subvencionisan sa 9.5 miliona evra od strane Ministarstva privrede. https://startit.rs/continental-drzavne-subvencije/

Povezane vesti