Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Završna svečanost tradicionalne 43. manifestacije „Sunčana jesen života“ održana je u restoranu „Romanov“, u organizaciji Crvenog krsta Novog Sada – nagrađeni su najstariji građanin Novog Sada Simo Bajić, bračni par Sofija i Andrija Kovačević, koji su najduže u braku, najstariji bračni par iz osnovne organizacije Crvenog krsta Futog Natalija i Đorđe Pejić, kao i volonterka sa najdužim stažom prof. dr Eva Lončar.

Predsednik Crvenog krsta Novog Sada dr Bratoljub Brkljača rekao je na svečanosti da se prava vrednost društva ogleda u tome koliko ljubavi, poštovanja i brige se posvećuje najmlađima i najstarijima.

„Mi smo organizacija koja je izuzetno zahvalna našim starijim zrelijim volonterima koji nam pomažu svojim iskustvima“, rekao je sekretar Crvenog krsta Novog Sada dr Dragan Lazić.

„Oni su neiscrpni izvor znanja i energije koje poklanjaju ovoj organizaciji, a i cilj svih ovih aktivnosti je da napravimo spoj između naših najmlađih i zrelijih sugrađana. Želimo da starijima pokažemo da nisu i neće biti zaboravljeni, niti zapostavljeni.“

Od srednjoškolskih dana, prof. dr Eva Lončar posvetila se volontiranju u novosadskom Crvenom krstu.

Pored toga što je volonterka sa najdužim stažom, Eva je i višestruki davalac krvi, bavi se kontinuiranim humanitarnim radom, pored toga što je bila redovna profesorka na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu do 2017. godine, gde je bila i predsednica Aktiva dobrovoljnih davalaca krvi. Održala je brojna edukativno-motivaciona predavanja srednjoškolcima i studentima, a članica je Upravnog odbora Crvenog krsta Novog Sada i Crvenog krsta Vojvodine, kao i predsednica Komisije za dobrovoljno davalaštvo krvi Crvenog krsta Novog Sada.

Načelnica Gradske uprave za socijalnu i dečju zaštitu Lidija Tomaš kazala je da su dodeljena priznanja kruna oktobra, meseca u kom je manifestacija „Sunčana jesen života“ posvećena najstarijima.

Nagrade za najmađe

Mališani koji su učestvovali u konkursu likovnih radova „Moji baba i deda“ nagrađeni su juče. U predškolskom i osnovnoškolskom uzrastu pohvalnice i nagrade su dobili Lenka Širadović, Mina Panić, Lana Bajić, Nađa Nikolić, Aleksa Morača, Stefan Pavlović, Mina Sikimić, Miriam Rut Martinov, Aleksa Simić i Ivana Jašargić, dok su u osnovnoškolskom uzrastu nagrađeni: Milica Polić, Mihajlo Manevski i Sofija Avdalović.

„Grad Novi Sad tradicionalno održava i finansira brojne aktivnosti usmerene ka najstarijim sugrađanima, u oktobru posebno skrećemo pažnju na probleme i potrebe koje oni iskazuju“, kazala je Tomaš.

„Grad Novi Sad kontinuirano unapređuju i razvijaju usluge socijalne zaštite, putem Udruženja penzionera sprovodimo godišnje konkurse, banjsko-terapijski oporavak je čak dva puta bio na konkursima, dodatno smo opremili klubove penzionera, a za ovu manifestaciju je izdvojeno 950.000 dinara.

Bračni par Sofija i Andrija Kovačević najduže su u braku, čak 73 godine. Venčali su se 22. novembra 1949. godine, a kako su kazali, nikada se nisu svađali i imaju troje dece. Najstariji bračni par iz Osnovne organizacije Crvenog krsta Futog su Natalija i Đorđe Pejić, venčani 3. februara 1955. godine.

Kako Đorđe kaže, recept 67 godina dugog braka je tolerancija, oslonac u partneru i međusobno razumevanje.

„Tajna mog dugog života je malo genetike i stila života. Moj deda je živeo 107 godina, ali ja lično mislim da je životni stil presudan“, rekao je devedesetšestogodišnji Simo Bajić, rođen 28. aprila 1926. godine, kom je pripala nagrada za najstarijeg Novosađanina.

„Svakog dana šetam po tri, četiri kilometra, radim jutarnju gimnastiku, a imam mnogo ljubavi u životu, decu, unuke i praunuke koji me čine srećnim čovekom.“

Dnevnik.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments