Претрага
Претрага
Close this search box.

Čudo tehnologije: Italijanski startap postao pravi prvi podvodni gliser na svetu

Foto: Print screen / YouTube / Invitalia)
Italijanski startap iSpace2o najavio je početak proizvodnje prvog trupa za svoj podvodni hidrogliser Deepseaker DS1 submersible.
Ova mašina će se izdići iz vode brzinom od 43 km/h, ili će zaroniti čak 50 metara za podvodne “smicalice”. Ovo je prvi brod te vrste, tvrdi kompanija, navodeći dalje da ne postoji nijedan drugi brzi gliser koji može i da bude pod vodom.
Takođe, pominje se da je plovilo potpuno električno. Električni brodovi, inače, imaju tendenciju da “pate” od ozbiljnog ograničenja dometa, ali će ovom specijalnom tehnologijom i ta problematika biti značajno umanjena.
Ipak, iSpace2o još nije naveo procenu veličine baterije ili dometa.
Još jedna ključna inovacija, kaže iz kompanije, dolazi kroz partnerstvo sa Like-A-Fish, koje će snabdevati Deepseaker sa “skoro neograničenim kiseonikom” za DS1 kabinu za četiri osobe. Ova tehnologija koristi električnu centrifugu za postavljanje morske vode pod nizak pritisak, izlučujući rastvoreni kiseonik da bi se vratio u sistem za disanje podmornice.
Plovilo je, navodno, bilo prototip do određene tačke pre nekih 12 godina, ali Like-A-Fish nije ažurirao svoju veb stranicu od otprilike 2015. Sada iSpace2o obećava “Teslu-stil”, navigacija u domenu veštačke inteligencije, vazdušne jastuke na naduvavanje za izvlačenje letelice na površinu u hitnim slučajevima, heads-up ekran, ugrađeni GoPro, i tome slično.
Kažu da je opciono 10 plovila za veliku kompaniju za krstarenje.
ekapija.rs/telegraf.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага