Kikiriki je izuzetno kvalitetna i zdrava namirnica ukoliko se konzumira umereno. Najčešće se jede pržen ili pečen sa ili bez soli, koristi se kao dodatak kolačima ili kao namaz poznat kao kikiriki puter. Od njega se dobija ulje koje se koristi za kuvanje i prženje jer dobro podnosi visoke temperature i do 220 ° C, a primenu je našao i u kozmetici.
U pitanju je namirnica bogata monozasićenim mastima i bez holesterola bogata kalijumom, magnezijumom, fosforom, kalcijumom, bakrom i natrijumom. Kikiriki sadrži i vitamine B3 i E, a ukoliko se jede neslan poboljšava nivo glukoze u krvi, posebno kod dijabetičara tipa dva. Zbog velike kalorijske vrednosti (570 kalorija na 100 gr) preporuka je da se jedne 30-50 grama, odnosno jedna šaka dnevno. Kikiriki se ne preporučuje osobama alergičnim na ovu namirnicu, jer može da izazove burne reakcije organizma, prenosi Agrobiznis magazin.
Uzgoj kikirikija u Srbiji
Da bi se kikiriki uspešno razvio potrebno je između 130 i 150 dana od setve lepog vremena. Biljka je zrela za žetvu kada mahune imaju zlatno žutu boju a zrno crvenu boju ljuspice. Ne treba previše odlagati berbu jer se može desiti da zrele mahune otpadnu sa biljke prilikom žetve i ostanu u zemlji. Berba se najčešće obavlja mašinski pri čemu se kompletna biljka čupa iz zemlje. Na zadnji deo traktora se pričvrsti priključna mašina koja na osnovi ima niz zakošenih, paralelno postavljenih diskova sa nazubljenim ivicama za jednorednu ili višerednu žetvu. Diskovi biljku vade iz korena, prenosi je na rešetku u specijalne pregrade koje se rotiraju pola okreta i potom biljka vraća na njivu. Ovo je ključan korak jer se na ovaj način omogućava sušenje stabljike i lišća, kao i same mahune sa plodovima. Nakon delimičnog sušenja na polju, mahune se odvajaju od ostatka biljke i idu na dodatno sušenje kako ne bi došlo do razvoja plesni što povećava prisustvo aflatoksina (prirodni mikrotoksini koje proizvode plesni) pa plod kikirikija postaje neupotrebljiv za ljudsku ishranu. Neoljušten kikiriki može se čuvati i devet meseci u hladnjači, ili nekoliko meseci na suvom i mračnom mestu.