Cvetanje Tise – igra plesa, ljubavi i smrti (FOTO/VIDEO)

Foto: Predrag Kostin/Instagram/divlja_srbija
SRBIJA – Fenomen pod nazivom “Cvetanje Tise” jedinstven je u svetu, a može se videti samo u Srbiji na reci Tisi i u Kini na reci Jangcekjang. Ovog vikenda Tiski cvet se “probudio” i izašao na površinu vode kako bi produžio svoju vrstu. Ovaj jedinstveni prizor, godinama unazad, sve žitelje naše države ostavlja bez daha!

Tiski cvet živi kao larva u mulju čitave tri godine, dok period rojenja počinje sredinom juna. Ovaj prizor traje samo jedan dan, kada se na površinu reke Tise pojavljuju rojevi sa milionima jedinki, poznatiji kao “Cvetanje Tise”.

Prvo na površinu izlazi nekoliko desetina hiljada mužjaka, a za njima, par minuta kasnije, pojavljuju se i ženke. U svega par minuta, počinje jedinstveni ples larvi koje postaju leptiri široko raširenih krila.

Cvetanje Tise je spektakularan i jedinstven u svetu prizor, posebno jer se dešava na sredini reke.

Foto: Predrag Kostin/Instagram/divlja_srbija

Postoji verovanje da se tokom cvetanja Tise ispunjavaju ljubavne želje onima koji puste zapaljenu svećicu na liciderskom srcu.

Na obali reke Tise se okuplja na hiljade zaljubljenih koji u večernjim satima uživaju u ovoj čaroliji i manifestacijama koje se svake godine organizuju u čast ovom prirodnom fenomenu.

vojvodinauzivo

Tagovi:

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Beli
20.06.2023 06:37

Odakle kod insekata žene,valjda ženke i nije Tiše nego Tise.Ispravite to ne paravite nepismenjake od sebe.

Gost
Slavko
20.06.2023 12:34
Odgovori  Beli

Nije paravite vec pravite

Gost
petar
21.06.2023 20:44
Odgovori  Beli

Ne vidim gde piše Tiše piše svugdi Tise ili Tisa

Povezane vesti