Претрага
Претрага
Close this search box.

DA LI ĆE GORIVO SUTRA PONOVO DA POSKUPI? Dizel već sada 222 dinara po litru, evo šta kažu stručnjaci

Foto: Envato elements

Da li će sutra gorivo ponovo poskupeti? Cena dizela prošlog petka neznatno je porasla. Sutra nas očekuje novi cenovnik na pumpama širom Srbije, a stručnjaci nisu optimisti.

Neizvesnost je prisutna, ali ipak ne isključuju mogućnost novog rasta cena. Kada se uporede cene sa onim od samo pre mesec dana, jasno je da danas plaćamo mnogo skuplje gorivo. Dizel je već 222 dinara za litar.

– Ja često na pitanje o novoj ceni goriva kažem da je odgovor na njega vrlo neizvestan. Treba imati u vidu podatke o kretanju berze derivata koja posredno ima veze sa berzom sirove nafte. Zato je cena dizela postala veća od cene benzina. Dizel se jednostavno, zbog nedostatka drugih energenata, sada više koristi. Perspektivno gledano, prognoze su da će cena dizela da bude sve veća jer se on koristi za industriju, ali i za grejanje, kaže predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković i vlasnik jedne privatne pumpe.

Na pitanje koliki rast treba očekivati Atanacković kaže: “Veliki”.

– Naše tržište je plitko. Gotovo sigurno je da će se nastaviti trend rasta. U nedostatku drugih energenata, kupuje se ono što ima. Svakako taj trend nije eksplozivan, koliko su eksplozivne cene drugih energenata. Treba znati i da nismo toliko vezani sa tržištem u Evropi, imamo sopstvenu rafineriju, imamo sopstveno snabdevanje sirovom naftom. Tako da bilo bi logično kad sirovu naftu dobijemo po ceni koja je relativno niska, da se onda to odrazi na cenu dizela i benzina u Srbiji, bez obzira šta se dešavalo sa tim cenama u Evropi, dodaje Atanacković.

Envato elements

Dizel 222 dinara

Za litar evrodizela trenutno plaćamo 222 dinara, a benzin evropremijum BNM 95 najviše 178 dinara. Ove cene važiće do sutra do 15 časova.

Kada uporedimo sa cenama od pre mesec dana, vidimo znatnu razliku u visini cene. Pre mesec dana bila je litar evrodizela maksimalno koštatao 213 dinara za litar, a benzin evropremijum BMB 95 najviše 172 dinara za litar..

Cene su nafte ove nedelje neznatno su porasle u odnosu na prošlu. Tako je cena barela na londonskom tržištu jutros ojačala 0,56 odsto, na 93 dolara, dok je na američkom tržištu barel 87 dolara.

kurir.rs/blic.biznis

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti