Претрага
Претрага
Close this search box.

DA LI JE MOGUĆE UŠTEDETI NOVAC U JANUARU? Stručnjaci otkrili najefektivnije načine da ne ostanete praznog novčanika

Foto: Research Digest

Novogodišnji i Božićni praznici iako su vreme radosti, takođe su i period odricanja zbog svih finansijskih izdataka koji nas dodatno opterećuju.

Istraživali smo da li je moguće uštedeti novac u takoreći finansijski najdužem mesecu i koji načini štednje su najefikasniji?

Januar je mesec pun praznika, radosti i darivanja, ali s finansijske strane, često nam zadaje glavobolju. Mnogobrojni izdaci nas već nakon 15-og u mesecu, ostave praznog novčanika. A uštedeti u toku praznika čini se da je gotvo pa nemoguće.

Građani u mesec januar ulaze već uveliko istrošeni. Osim plaćanja redovnih računa, tokom decembra pripremaju se i za doček – bilo da Novu godinu slave kod kuće ili u nekom od lokala, osim toga na spisku rashoda je i nezobalizna nabavka prazničnih poklona i garderobe. A troškovi se u januaru, za vreme Božića i Srpske Nove godine, samo nastavljaju.

Ne postoji neko univerzalno pravilo koje bih podelio, kako bi građani ostvarili uštedu na kraju godine. Štednja je uvek zavisila od primanja, troškova, načina života. Neko uspeva da štedi tokom cele godine, neko ne uspeva da uštediti nikada, zadužuje se, poseže za bankarskim pozajmicama – rekao je Dejan Gavrilović, iz Udruženja potrošača “Efektiva”.

Ovaj januar čini se dodatno je teži po novčanik nego prethodnih godina. Inflacija uzrokovana kovidom i sukobom u Ukrajini uticala je na porast cena.

– Treba povesti računa o temperaturi u stanovima, jer je već poznato pravilo da se za 1 stepen oborene temperature uštedi 6%. Tamo gde postoji mogućnost staviti termoglave za radijatore, ušuškati prozore. Kad je reč o ishrani, dobro je poznato da se hrana kupuje u većim supermarketima, tamo gde je ona povoljnija – istakao je Mihajlo Rabrenović, stručnjak za strategijski menadžment.

Prostora za štednju treba tražiti upravo u potrošnji, tj. tamo gde rasipamo. Stručnjaci ističu da uvek postoji mogućnost, makar i minimalna, za balansiranje prihoda sa rashodima. Stoga napravite plan kupovine, držite ga se stirktno i ne upadajte u zamke akcija.

kurir.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti