Претрага
Претрага
Close this search box.

Da li kumstvo sme da se odbije? Sveštenik dao odgovor na pitanje koje muči sve!

Foto: elements.envato.com

Kum je nekada bio samo jedan za čitav rod, ali danas svaka porodica ima svoga kuma. On je glavni svedok pred Bogom i ljudima na venčanju, on krštava decu, venčava decu i vezan je za tu porodicu sve do smrti.

Izabrati nekoga za kuma krupna je odluka, a s druge strane veoma je velika odgovornost kada nas neko izabere za ovu bitnu ulogu.

Nažalost, u današnje vreme prva pomisao kada nas neko pita da li hoćemo da budemo kum/kuma, jeste da li imamo dovoljno novca da opravdamo u potpunosti ovu ulogu u životu dragih nam ljudi. U našem narodu vekovima postoji izreka “kumstvo se ne odbija”, a evo kakve vas posledice očekuju ukoliko odbijete ovu važnu ulogu, prema starom narodnom verovanju:

Jedno od verovanja glasi, da ako odbijete da budete kum na venčanju, kroz život će vas pratitti nesreća i nikada nećete pronaći svoju srodnu dušu, jer ste odbili da pred Bogom i ljudima svedočite o braku dvoje ljudi.

Neki ljudi veruju da pored nesreće u ljubavi odbijanje kumstva donosi i usamljenost do kraja života i da čovek koji je odbio kumstvo neće pored sebe imati pravog prijatelja.

– Kum je osoba od poverenja, najčešće najbolji prijatelj. Ako vas za kuma pozove neko ko vam nije blizak, logično je da ćete se dvoumiti. I zato je najbolje biti iskren – kaže arhimandrit Nikitović.

Drugo narodno verovanje, jeste da čovek koji odbije da kumuje na krštenju deteta nikada neće imati poroda. Drugim rečima sam neće moći da ima decu i širi sopstvenu porodici, jer nije spreman da na sebe preuzme jednu veliku duhovnu obavezu.

– Taman posla! To su obična sujeverja koja se krše sa pravoslavljem. Kum treba da bude duhovni vodič svom kumčetu. Da ga vodi kroz život i bude oslonac. A kako to da bude ako ne želi – pita Nikitović.

Dodaje da je kumstvo sada dosta drugačije nego što je ranije bilo. Stara kumstva su bila održavanija i na neki način jača, dok se danas na ovakav čin više posmatra kroz nekakvu materijalnu prizmu.

– Može se lako desiti da čovek kuma bira prema materijalnom stanju, ne bi li tako sebi u bliskoj budućnosti pribavio korist. E, ni to nije utemeljeno u pravoslavlju – jasan je arhimandrit.

opanak.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti