Претрага
Претрага
Close this search box.

Da li Novosađani više preferiraju supermarkete ili pijace?

Foto: Pixabay

Dok neki preferiraju praktičnost i raznolikost supermarketa, drugi se odlučuju za šarm i autentičnost pijace. Ali šta zaista karakteriše ove dve opcije i koji je izbor većine Novosađana?

Supermarketi su postali sinonim za brzu i jednostavnu kupovinu.

U ovim modernim prodavnicama, kupci imaju širok izbor sveže hrane, proizvoda široke potrošnje, kao i kućnih potrepština.

Osim toga, supermarketi su često otvoreni duže i pružaju mogućnost kupovine u bilo koje doba dana ili noći. Oni koji žive u brzom tempu i žele da uštede vreme, često se odlučuju za ove prodavnice.
Sa druge strane, pijace su odraz tradicije i lokalne kulture.

Ovde se mogu naći sveže voće, povrće, meso, riba, kao i brojni domaći proizvodi.

Na pijaci se direktno komunicira sa prodavcima, što omogućava razmenu saveta, recepta i priča. Ova interakcija često stvara poseban duh zajedništva i povezanosti među kupcima i prodavcima.

Pijace su takođe mesto gde se mogu pronaći sezonski proizvodi i lokalno uzgajana hrana.

Kada je reč o izboru, mišljenja Novosađana su podeljena.

Neki smatraju da su supermarketi praktičniji jer nude sve na jednom mestu i omogućavaju jednostavnu usporedbu cena.

Drugi, pak, ističu da pijace pružaju svežiju hranu, podržavaju lokalnu ekonomiju i često nude povoljnije cene. Postoji i grupa koja se opredeljuje za kombinaciju ova dva izbora, posećujući pijace za sveže namirnice i supermarkete za ostale potrepštine.

Istina je da i supermarketi i pijace imaju svoje prednosti i nedostatke. Važno je pronaći balans između praktičnosti i kvaliteta proizvoda, uzimajući u obzir lične potrebe i preferencije. U konačnom izboru, može biti ključna i udaljenost od mesta stanovanja, dostupnost parkinga, radno vreme i druge praktične faktore.
Uprkos sve većoj popularnosti supermarketa, pijace i dalje imaju vernu publiku, pogotovo u Novom Sadu.

Ukoliko se odlučite za pijacu, ostavljamo vam podatke o okvirnim cenama po kojim ćete tamo moći da pazarite namirnice.

Mladi luk je dostupan po ceni od 60 dinara za vezu, tikvice koštaju od 100 dinara po kilogramu, a rotkvice se prodaju po ceni od 70 dinara za vezu. Kilogram kupusa košta od 100 dinara, dok luk možete kupiti po ceni od 100 dinara.

Ukoliko volite ljutu hranu, ljuta papričica je na akciji – 3 komada za 100 dinara. Zelena salata se prodaje po ceni od 70 dinara, a veza blitve košta 60 dinara. Španać se prodaje po ceni od 100 dinara po kesici, dok se keleraba prodaje na komad i košta od 70 dinara. Cvekla je dostupna po ceni od 150 dinara, a šargarepa se prodaje u kesici i košta od 100 dinara.

Kada je reč o voću, narandže koštaju od 180 dinara, limun je 200 dinara za kilogram, a cena banana se kreće od 70 do 90 dinara po kilogramu. Trešnje su dostupne po ceni od 250 do 400 dinara za kilogram.

Pored toga, na pijaci možete pronaći i raznovrsno povrće. Paradajz možete kupiti po ceni od 150 dinara, brokoli se prodaje na komad i cena se kreće od 400 do 500 dinara. Karfiol je dostupan po ceni od 350 dinara za kilogram, a krompir košta od 80 do 110 dinara. Kukuruz šećerac se prodaje po ceni od 80 do 100 dinara za komad.

Ako želite uživati u voću, na pijaci su stigle kajsije koje se mogu kupiti po ceni od 250 dinara po kilogramu. Dinje i breskve su dostupne po ceni od 180 dinara, dok kilogram grejpa košta od 170 dinara. Maline i borovnice se prodaju u manjim posudicama po ceni od 250 dinara, dok su veće posudice sa malinama i borovnicama dostupne po ceni od 500 do 600 dinara.

Šampinjoni se prodaju po ceni od 400 dinara, dok je pakovanje bukovača dostupno po ceni od 200 dinara.

Kada je reč o jajima, cene se kreću od 18 do 24 dinara.

Pijace predstavljaju mesto gde se održava tradicija, podržava lokalna proizvodnja i neguje kontakt između ljudi. Bez obzira na izbor, važno je ceniti bogatstvo obe opcije i podržavati raznovrsnost u našem gradu.

Na kraju dana, da li Novosađani radije biraju supermarkete ili pijacu? Odgovor je zapravo – zavisi od osobe do osobe.

Neki će se odlučiti za praktičnost supermarketa, dok će drugi uživati u autentičnosti pijace. Važno je da svako pronađe svoj idealan izbor i uživa u kupovini na način koji najviše odgovara njihovim potrebama i stilu života.

gradskeinfo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti