Utoku je Božićni post, a približava se i Badnje veče, pa će riba biti zvezda svake trepze. Sve i da ne postite, nego samo volite da je jedete, potrebno je da znate kako se pravilno priprema. U Srbiji ne može uvek da se nađe sveža riba, pa je dosta ljudi prinuđeno da kupuje smrznutu, a ona je ipak malo komplikovanija za spremenje u odnosu na svežu. Često ljudi imaju nedoumicu da li da je prethodno odmrznu ili da je termički obrađuju smrznutu. Mišljenja su podeljena, pa s jedne strane postoje domaćice koje tvrde da smrznuti fileti ne moraju da se odmrzavaju, već samo da se ispohuju ili isprže. Ako je niste odmrzli nemojte da je pržite u dobro zagrejanom ulju, već u polu zagrejanom, jer joj treba više vremena, a ako je ulje vrelo izgoreće spolja, a unutra neće biti gotova. S druge strane mnogi profesionalni kuvari tvrde da ribu treba dobro odmrznuti pre bilo kakve termičke obrade da bi se ocedila suvišna voda i da se ona ravnomerno ispeče.
Fileti jesu najlakši za pripremu, ali opet postoje neke “cake” koje će vam pomoći da je uvek spremite savršeno.
- Prvo obratite pažnju na kosti.
Bez obzira što piše da ih nema, postoji mogućnost da sadrži sitne kosti. Zato dobro ispitajte filete i izvadite kosti ako ste ih našli.
- Druga stvar koja je vrlo bitna kod pripreme ribljih fileta jeste so.
Nemojte da preterujete jer ona izvlači vodu i nakon termičke obrade može da se desi da fileti budu gnjecavi i suvi, a ne čvrsti i vlažni. Savetujemo da u marinadu dodate samo prstohvat soli i da ostatak začina dodate tik pred stavljanje ribe u tiganj ili rernu. - Ako želite da fileti imaju hrskavu i zlatnu koricu bitno je da ribu dobro osušite ubrusom pre pečenja ili prženja.
Ako su fileti suviše vlažni, oni će se napariti i nećete dobiti savršenu koricu.
- Riba se brzo priprema, ali je potrebno da ulje bude dobro zagrejano
(ovo ne važi ako spremate smrznutu ribu). Ulje treba da krčka, ali ne i da se dimi pre nego što stavite filete unutra. Ako ulje nije dobro zagrejano riba će se zalepiti.
- Bitno je koju stranu prvo stavljate da se peče, jer jednoj strani treba duže vremena.
Prvo se peče strana gde je koža, pa se tek onda okreće. A ako ne želite da jedete sa kožom, nju ogulite tek kada ispečete ribu. - Nemojte da proveravate non stop i da je okrećete svako malo.
Sačekajte da se donja strana ispeče, pa je tek onda okrenite. - Fileti se zaista brzo pripremaju, pa ih nemojte dugo peći, jer će oni postati tvrdi i bezukusni.
Potrebno je oko 3-5 minuta po strani fileta, to naravno zavisi od ribe.
stvarukusa.mondo.rs
Riba da je dobra i vuk bi ronio
Aj ne trtljaj boga ti