Da li ste znali da imate pravo na DVA SLOBODNA DANA zbog upisa deteta u školu?

Foto: elements.envato.com

Da li ste znali da, ukoliko živite u Srbiji, pored državnih i verskih praznika, te redovnih slobodnih dana koji nam svima sleduju, prema Zakonu o radu, imate pravo na plaćene slobodne dane i u slučaju da vam dete kreće u prvi razred.

Prema sedmoj tački četvrtog člana Posebnog ugovora za državne organe 38/2019. godine Zakona o radu, plaćeno odsustvo zaposlenog kome dete kreće u prvi razred osnovne škole iznosi dva radna dana.

Dakle, svi zaposleni u zdravstvu, školstvu i drugim državnim institucijama mogu da iskoriste ovo pravo i slobodno vreme posvete svom đaku prvaku.
Pravo na ovu mogućnost imaju i zaposleni u privatnim kompanijama, ukoliko ta stavka stoji u kolektivnom ugovoru firme.

Foto: Pexels

Iz Mreže za poslovnu podršku su za portal Paragraf.rs rekli da postoje i one firme koje roditeljima daju i po nekoliko slobodnih dana za ovu priliku, pogotovo ukoliko je reč o samohranim roditeljima ili ukoliko nemaju pomoć baka i deka.

Dakle, kao što država postavlja primer i pokazuje da je moguće uskladiti poslovne obaveze sa ličnim i privatne firme trebaju da se ugledaju na ovu pozitivnu praksu.
Ispunjenje obaveza prema poslu i porodici ne mora biti nerešiva enigma – treba samo podržati i promovisati ovakve inicijative, kako bi svi zaposleni mogli da ostvare balans između svojih profesionalnih i porodičnih uloga.

Dopustimo da ova priča postane inspiracija za promene koje će doprineti srećnijem i produktivnijem društvu, gde poslovni uspesi idu ruku pod ruku sa ličnim.

Bliži nam se prvi septembar, nadamo se da su vaši klinci naoštrili olovke, a da ste se vi naoštrili strpljenjem! Ne zaboravite da iskoristite svoje pravo!

gradskeinfo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Katarina
17.08.2023 20:22

Kao samohrana majka, jednoroditeljska porodica, nisam dobila slobodan dan za prvi dan vrtićs. Čak ni smenu nisam mogla menjati! Od tada je prošlo 16 godina. Sada su privatni poslodavci još gori.

Povezane vesti