Stariji žitelji Novog Sada dugo su pominjali ćošak pored zgrade na sredini Miletićeve ulice kao ”ugao kod Zlatnog čoveka”, ali  je danas ovaj naziv zaboravljen i mnogima nepoznat.

Na sredini nekadašnje Lebarske ulice (današnja Miletićeva ulica) nalazi se velelepna zgrada izgrađena 1895. godine. To zdanje, rađeno po projektu čuvenog bečkog arhitekte Franca Vorude, obiluje dekoracijama renesansnog neobaroknog stila.

Izgrađena je za potrebe Centralnog kreditnog zavoda čiji su osnivači u Novom Sadu bili bogati trgovci Lazar Dunđerski, Ljuba Stefanović i Miloš Dimitrijević. Tada je Centralni kreditni zavod u Novom Sadu predstavljao najsnažniju srpsku finansijsku ustanovu u Austro-Ugarskoj monarhiji. Ulazna vrata su napravljena od kovanog gvožđa, a sam hol obiluje mnoštvom baroknih ukrasa.

Centralni kreditni zavod u Novom Sadu

Po Francovim nacrtima 1921. godine, zgrada je dobila još jedan sprat i kupolu na koju je postavljena figura od pozlaćene bronze, rad novosadskog vajara Đorđa Jovanovića. Figura predstavlja rimskog boga trgovine Merkura,  koji u levoj ruci drži štap obavijen zmijom, a u visoko podignutoj desnoj ruci kesu punu zlatnika.

Prilikom dogradnje sprata Franc je ponovio istovetne motive iz prvobitne postavke tako da je nadogradnja ostala neprimetna, a cela zgrada postala skladna celina. Isti arhitekta je u Dunavskoj ulici izgradio dve porodične kuće porodici Šoman. Te kuće su ostale sačuvane i predstavljaju kulturnu baštinu grada Novog Sada.

Posle Drugog svetskog rata Centralni kreditni zavod je nakon nekog vremena postao sedište Ljubljanske, a zatim i Privredne banke. Danas je ova zgrada u vlasništvu kompanije “Zepter” i izdaje se kao poslovni prostor.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments