Претрага
Претрага
Close this search box.

DA NOVOSADSKI ĐACI I MALIŠANI BEZBEDNIJE PROVODE NAJLEPŠE TRENUTKE ULAŽU SE MILIJARDE Radovi na rekonstrukciji dva vrtića i dve škole, potpuna izgradnja DVA ŠKOLSKA OBJEKTA (FOTO)

Foto: Pixabay/nsuzivo.rs/render pro-ing/Ilustracija

Lepe vesti čekaće đake osnovnih i srednjih škola u novoj školskoj godini, kao i najmlađe, jer će ove godine neki od njih krenuti u potpuno rekonstruisane objekte. Kapaciteti dva obdaništa biće povećani- za 197 najmlađih sugrađana, a ravnomerno se ulaže i u prigradska naselja. U pitanju su milijarde izdvojene iz budžeta Grada Novog Sada i Pokrajinske vlade, a ovogodišnji budžet za obrazovanje je rekordan i iznosi više od osam milijardi dinara.

IZGRADNJA NOVOG OBJEKTA OŠ „MILOŠ CRNJANSKI“ U NOVOM SADU

Izgradnja novog objekta osnovne škole na Satelitu počela je početkom novembra prošle godine, a završetak se planira za nove đake prvake koji će u školu krenuti 2025. Nakon što se izgradi novi objekat sa prilazima i platoima na mestu postojećih sportskih terena, stari objekat će biti srušen i na njegovom mestu formiraće se novi sportski tereni.

Pored objekta škole na parceli su planirani i neophodni prateći sadržaji: rezervoar za hidrantsku mrežu sa pumpnom stanicom, plato za dizel agregat i plato za trafostanicu, parking prostor, sportski tereni, trim staza i prostori za igru i druženje na otvorenom.

Izvor: render pro-ing

U suterenu zgrade planirane su mala i velika fiskulturna sala, kao i multifunkcionalni prostor za niže razrede. Na ovoj etaži su smešteni i sadržaji za prijem roditelja, kancelarije zaposlenih, zbornica, kancelarija direktora, lekar, stomatolog i izlaz na otvreni atrujumski prostor koji je okrenut ka velikoj fiskulturnoj sali.

Trakt prema ulici Stevana Momčilovića je funkcionalno opredeljen za prateće prostorije za potrebe kuhinje, svlačionice, teretanu, sanitarni blok i prostor podstanice. Pristup svim sadržajima omogućen je i osobama sa invaliditetom preko lifta koji opslužuje sve etaže.

U prizemlju su planirane učionice za učenike nižih razreda, učionice namenjene produženom boravku, sanitarni blokovi, kuhinja sa kantinom i trpezarijom. Prvi i drugi sprat imaće potpuno obrazovnu namenu. Ukupno je planirano 39 učionica- 21 učionica za razrednu nastavu (učionice za produženi boravak /celodnevnu nastavu) i 18 učionica za predmetnu nastavu. Osnovna škola je projektovana za oko 1.600 učenika.

Dvorište škole u potpunosti je prilagođeno školskim aktivnostima sa posebnim osvrtom na bezbednost učenika i zaposlenog osoblja. Zelene površine presecaju široke staze – platoi koji služe kao mesta za okupljanje i boravak učenika različitih razreda i dobi. U delu gde se sada nalazi škola, planirani su multifunkcionalni tereni i trim staza sa uređenim zelenilom i pešačkim stazama.

Kolski prilaz objektu planiran je iz Ulice Stevana Momčilovića i u tom delu dvorišta je planiran uređen parking za 24 motorna vozila (od toga su tri parking mesta namenjena osobama sa invaliditetom), kao i 60 mesta za bicikle.

Ugovorena vrednost za izvođenje radova iznosi dve milijarde i 920 miliona dinara.

IZGRADNJA I OPREMANJE FISKULTURNE SALE GIMNAZIJE “LAZA KOSTIĆ” 

Radovi na projektu koji će biti završen takođe 2025. godine, uveliko su u toku, kako bi gimnazijalci mogli da imaju bolje uslove za kvalitetno izvođenje nastave fizičke kulture.

Foto: Printscreen/Instagram

Objekat čine četiri celine: ulazni hol sa kantinom, učionice, svlačionice i fiskulturna sala. Predviđene su dve učionice kapaciteta 30 učenika sa pripremnom prostorijom za nastavnike između njih. Blok sa svlačionicama sadrži dve ženske i dve muške svlačionice, kabinet sa kupatilom za profesora. Izgradnjom fiskulturne sale u školskom dvorištu učenicima i zaposlenima biti znatno olakšano pohađanje i izvođenje nastave fizičkog vaspitanja, omogućiće se stalni nadzor nad učenicima i veća bezbednost učenika.

Sredstva za realizaciju projekta se obezbeđuju iz budžeta Grada Novog Sada i budžeta Pokrajinske vlade, a ukupna vrednost je 697 miliona dinara.

DOGRADNJA I OPREMANJE MEDICINSKE ŠKOLE “7. APRIL”

Pored postojećeg objekta škole, izgrađene 1946. godine, dograđuju se aneks i fiskulturna sala, a nakon dogradnje, ukupna površina će biti 8.388 kvadratnih metara. Kapacitet od 52 učionice i kabineta će biti povećan za 16 učionica i kabineta i iznosiće ukupno 68. Pored učionica predviđeni su i svi prateći sadržaji- holovi, prostorije za profesore, sanitarni čvorovi. Nakon završetka radova, dograđeni objekti će biti i opremljeni.

Radovi su u toku, a kraj je planiran za ovu godinu. Vrednost projekta iznosi 461 miliona dinara.

DOGRADNJA I OPREMANJE OBJEKTA U KOVILJU

Projektom se predviđa dogradnja objekta spratnosti P+1, a ukupna površina nakon završetka radova i opremanja dograđenog dela biće veća za 500 kvadratnih metara.

Realizacijom objekta biće omogućeno pohađanje, pored 232 dece, za još 80 dece. Radovi su u toku, a završetak se očekuje tokom ove godine. Vrednost projekta je gotovo 160 miliona dinara.

REKONSTRUKCIJA OBJEKTA NA KLISANSKOM PUTU 

Takođe, tokom ove godine, očekuje se i završetak rekonstrukcije predškolske ustanove na Klisanskom putu, za čiju rekonstrukciju je izdvojeno 118.725.390 dinara.

Za potrebe predškolske ustanove radi se rekonstrukcija objekta površine 540 kvadratnih metara. Projektom je planirana rekonstrukcija i sanacija objekta koji je u prethodnom periodu koristila Osnovna škola “Dušan Radović”, a koji je ustupljen na korišćenje Predškolskoj ustanovi. Nakon radova biće omogućeno pohađanje za 117 dece.

nsuzivo.rs

Tagovi:

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Ilija
31.05.2024 15:14

Samo sto nema niko da pokosi travu u vrticu!

Gost
Jelena
31.05.2024 22:05

Novci bili namenjeni i za Sonju Marinković, a sada traže da se Sonja odrekne istih..Ovo je treći put da im oduzimaju namenjena sredstva za dogradnju

Povezane vesti