Iako nije crveno slovo, u narodu je dan svete Varvare poštovan i proslavlja ga mali broj srpskih porodica kao svoju krsnu slavu.
Veruje se da božićnu pšenicu treba posejati upravo danas, 17. decembra na dan Svete Varvare, kako bi godina pred nama bila plodna i berićetna.
Ako ne stignete danas da posejete božićnu pšenicu, druga prilika za to je 19. decembar – Sveti Nikola.
A evo i detaljnog uputstva za to:
Plitku posudu prekrijte vlažnom salvetom, stavite zemlju, pa na nju u jednom redu poređajte pšenicu koja je stajala u vodi preko noći. Ostavite do ivice bar jedan centimetar, jer će se pšenica nicanjem raširiti, pa zrna prekrijte sa još malo zemlje. Pšenicu u posudu možete staviti i bez zemlje, samo je rasporedite po dnu da ga sasvim prekrije. U sredinu možete umetnuti rakijsku čašicu kako bi ostao prostor za sveću. Božićno žito držite pored prozora, ali ne blizu radijatora, i svakodnevno ga blago prskajte vodom nekoliko puta.
Bez obzira na to da li ćete se odlučiti da posejete žito na jedan ili drugi praznik, važno je da do Božića žito bude bujno i zeleno.
espreso