Foto: TONS/Aleksandar Milutinović

Petrovaradinska tvrđava danas, 18. oktobra slavi 328. rođendan. Iako je danas jedan od glavnih simbola Novog Sada i ponosno stoji na Dunavu, pretrpela je tešku ratnu prošlost u kojoj se broji čak desetak ratova.

Građena je po planovima Kajzersferda i Marsilija a vojni graditelji su bili Vamberg, Gisenbir, Doksat, Manet i Šreder, sve ugledna imena vojne arhitekture austrijske carevine. Posebno je značajno podzemlje Tvrđave na četiri sprata, sa 16 kilometara hodnika i domorišta kao i veliki bunar, kao rezerva snabdevanja vodom u slučaju duže opsade tvrđave. Obilazak podzemnih galerija preporučuje se uz stručne vodiče Muzeja grada Novog Sada.

Po jednoj legendi ime Petrovaradin je dobijeno iz više reči – “Petra” na latinskom znači stena, “var” je na mađarskom grad, a “din” na turskom vera, iz čega je izvedeno Petrovaradin, “grad na steni čvrst kao vera”.

Da podsetimo, gradnja Tvrđave počela je pre više od tri veka, 1692. godine. Izaslanik cara Leopolda I Habzburškog, knez Kroj, postavio te godine kamen temeljac na ruševinama srednjovekovnog utvrđenja na visini 40 metara iznad Dunava. Sa kraćim prekidima, Habzburzi su Tvrđavu gradili od 1692. do 1780. godine, radi zaštite carevine od najezde Turaka.

Poznata i kao “Gibraltar na Dunavu”, Petrovaradinska tvrđava se prostire na 120 hektara i predstavlja jedinstveni kulturno-istorijski spomenik u regionu. Danas je ovo utvrđenje sa “pijanim satom” na Sat kuli obeležje Novog Sada. Ova fortifikacija zauzima drugo mesto u Evropi. Veća od Petrovaradinske je samo tvrđava u Verdenu (Francuska) koja je pretrpela velika razaranja, posebno u Prvom svetskom ratu.

Na Petrovaradinskoj tvrđavi se nalaze Muzej i Arhiv Novog Sada, hoteli i restorani, ateljei i galerije likovnih umetnika, akademija umetnosti, astronomska opservatorija, planetarijum i mnogi drugi sadržaji.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments