Претрага
Претрага
Close this search box.

Danas je pobusani ponedeljak – Vaskrs za mrtve

Foto: vranjenews.rs

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Pobusani ponedeljak, takozvani “Vaskrs za mrtve”, kada se sređuju grobovi preminulih a na groblja se iznose farbana jaja.

U nekim krajevima, ovaj dan se obeležava kao zadušnice, izlazi se na groblja, pale sveće, uređuju grobovi a sveštenik vrši parastose i pomene za pokoj duša pokojnika.

Crvena jaja koja su domaćice farbale na Veliki petak iznose se na grob i dele sirotinji. Od Vaskrsa do Pobusanog ponedeljka ne pale se sveće za mrtve jer se veruje da su svi vaskrsli.

Narodna verovanja i običaji su različiti, a prema jednom od njih danas treba “pobusati” grobove umrlih srodnika busenjem sa zelenom travom.

Ciklus praznika ne završava se trodnevnim praznovanjem Vaskrsa već traje do Svete Trojice ili Duhova koje se slave pedeseti dan od Vaskrsa, a pripada mu i Spasovdan, praznik Vaznesenja Gospodnjeg.

Vaskrsa do Duhova pozdravlja se tradicionalnim pozdravom „Hristos Vaskrse! Vaistinu Vaskrse!“, a u nekim krajevima jaja se razbijaju o nadgrobni spomenik.

danas.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti