Претрага
Претрага
Close this search box.

DANAS JE ROĐEN TURIJAC KOJI SE BORIO NA POLJIMA ANDALUZIJE – PETRA DRAPŠINA ZVALI SU „ŠPANAC“

Foto: Wikimedia Commons
Dok Turiju mnogi znaju po kobasici, ovo malo selo ponosi se i jednim junakom koji je ratovao na poljima Andaluzije u Španiji. Njegovo ime je Petar Drapšin, neki su ga zvali i „Španac“, a rođen je na današnji dan, 15. novembra 1914. godine.
Zašto baš „Španac“?

Iako rođen u Turiji davne 1914. godine, Drapšina je škola odvela u Srbobran, a zanat u Beograd.

Pridružio se radničkom pokretu, učestvovao u akcijama SKOJ-a, a kasnije otišao na studije u Prag.

Kada je izbio građanski rat u Španiji, u Jugoslaviji se pojavio veliki broj dobrovoljaca koji je želeo da se bori na strani Španske republike, a jedan od njih bio je i Petar Drapšin.

Više od 1.600 Jugoslovena učestvovalo je u građanskom ratu u Španiji, a kolokvijalno su nazvani „jugoslovenski Španci“.

Petar Drapšin istakao se u borbama kod Almanse i na Madridskom frontu.

Ipak, republikanci su pretrpeli poraze od vojske Franciska Franka, a Drapšin odlazi u logor u Francusku zajedno sa ostatkom međunarodne vojske.

Odatle je pobegao u Zagreb, a kasnije prešao i u Hercegovinu.

Tamo je boravio pod lažnim imenom, kao Petar Ilić, a vrlo brzo postao je zamenik komandanta operativne zone, a zatim i komandant lično.

Kasnije, početkom 1943. godine, u Slavoniji je bio komandant Dvanaeste slavonske divizije, a kasnije je prebačen i u Dalmaciju.

Čin pukovnika dobio je u maju te godine, a krajem godine postao je general-major, da bi početkom 1945. godine postao general-lajtant.

Foto: Wikimedia Commons
Njegov posleratni život završen je brzo, nakon nesrećnog slučaja u kom je njegov pištolj opalio i usmrtio ga u novembru 1945. godine. Imao je svega 30 godina.

Postoje, naravno, i alternativne priče. Jedna je da je izvršio samoubistvo, što je Komunistička partija želela da sakrije. Druga verzija je da je likvidiran po naređenju Josipa Broza Tita, jer je Drapšin uživao veliku popularnost, te ga je Tito smatrao konkurencijom.

Zbog svojih podviga u španskom građanskom ratu imao je čin kapetana Španske republikanske armije, a u Jugoslaviji je bio nosilac Partizanske zvezde, Partizanske spomenice i nosilac Ordena narodnog heroja.

Na prvim izborima za Ustavotvornu skupštinu DF Jugoslavije kandidovan je za narodnog poslanika, ali je naredno poglavlje njegovog života prekinuto krajnje iznenadno.

U Novom Sadu počast njegovom liku odata je imenovanjem ulice u Starom gradu, koja i danas nosi isti naziv.

gradskeinfo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti