Претрага
Претрага
Close this search box.

DANAS JE SAHRANA KRALJICE ELIZABETE II: Sprovodi se najveća bezbednosna operacija u istoriji Londona, pristižu zvanice, a ovo je tačna satnica svih dešavanja (FOTO/VIDEO)

Foto: EPA-EFE (OLIVIER HOSLET)/ Royal.uk
Mediji je već najavljuju kao “sahranu veka“ zbog broja svetskih lidera koji će prisustvovati. London će danas biti najčuvaniji grad na svetu. Više od 10.000 policajaca, uz nekoliko hiljada specijalaca i telohranitelja, brinuće o više stotina svetskih lidera, članova kraljevskih porodica i zvaničnika, koji će uz stotine hiljada građana ispratiti na večni počinak britansku kraljicu Elizabetu Drugu!

Očekuje se da sahrana vladarke, koja je 70 godina bila na britanskom tronu, bude najveći događaj u istoriji grada, koji ima nepunih devet miliona ljudi, veći čak i od njenog krunisanja 1953, sahrane bivšeg premijera Vinstona Čerčila 1965. i sahrane princeze Dajane 1997.

Na sahrani se očekuje više od pet stotina šefova država ili vlada uključujući i kraljeve, kraljice, šeike, sultane i japanskog cara. Pozvani su, praktično, lideri svih zemalja sa kojima Velika Britanija održava diplomatske odnose izuzev predsednika Rusije i Belorusije, zbog rata u Ukrajini, kao i Sirije, Mjanmara, Avganistana i Venecuele sa kojima su odnosi veoma slabi. Severnoj Koreji i Iranu je rečeno da pošalju ambasadore umesto predsednika, prenose britanski mediji.

Foto: Profimedia

Ovaj skup visokih zvaničnika predstavljaće logistički i bezbednosni izazov najvišeg nivoa. Svi zvaničnici će u Vestminstersku opatiju biti prevezeni u luksuznim autobusima osim američkog predsednika koji se isključivo vozi u sopstvenom automobilu nazvanom “Zver”. Protokol posebno mora da vodi računa koga će smestiti u koji autobus i kasnije ko će gde sedeti tokom službe.

Kovčeg sa telom kraljice biće u zgradi parlamenta u Vestminsteru od 10:45 po lokalnom vremenu (11:45 po centralnoevropskom vremenu) gde građani odaju počast. Potom se prenosi u opatiju koja se nalazi u neposrednoj blizini.

Foto: Profimedia

Služba počinje u 11.00 (odnosno u podne po centalnoevropskom vremenu) i traje jedan sat, a završava se sa dva minuta ćutanja. Osim kanterberijskog nadbiskupa molitve će čitati i premijerka i predstavnici drugih verskih konfesija.

Kovčeg sa telom kraljice će posle službe u opatiji biti prevezeno na lafetu, kroz London, u pratnji porodice do Velingtonovog luka, prolazeći usput pored Bakingemske palate. Na kraju tog puta kovčeg će sa lafeta biti prebačen u specijalno dizajnirani automobil marke “jaguar-lend rover” koji će ga nešto većom brzinom odvesti do zamka Vindzor, gde će se obaviti opelo i sahrana. Vožnja kroz London do Vindzora trajaće oko četiri sata.

Foto: Profimedia

Telo kraljice prevoziće se na lafetu koji se koristi još od sahrane kraljice Viktorije 1901. godine za sahrane britanskih monarha.

Tradicija nalaže da u samom Vindzoru lafet ne vuku konji neg britanski mornari oupravo zbog incidenta na sahrani kraljice Viktorije kada je došlo do zbrke sa konjima i priskočili su mornari koji su tu bili kao obezbeđenje na sahrani.

Opelo u Vindzoru počeće oko 16.00 časova i na njemu će biti prisutni samo članovi najuže porodice. Kraj opela je ujedno i kraj javnog dela sahrane.

Telo će biti položeno u grobnicu pored kraljičinog muža princa Filipa i oca kralja Džordža Šestog oko 19.30 po lokalnom vremenu bez prisustva javnosti.

Predstavnici Srbije

Princ i premijerka

Srbiju će na sahrani kraljevske porodice predstavljati princ Aleksandar Karađorđević i premijerka Ana Brnabić. Zanimljivo je da je princ Aleksandar Karađorđević kumče pokojne kraljice Elizabete Druge.

– Moja kuma, Njeno visočanstvo kraljica Elizabeta, tada Njeno kraljevsko visočanstvo princeza Elizabeta, krstila me je zajedno sa svojim ocem, Njegovim visočanstvom kraljem Džordžom VI u Londonu – napisao je jednom prilikom na Fejsbuku Aleksandar Karađorđević.

Britanski mediji su ranije preneli da je kraljica kumovala čak 30 puta.

Protekcija za Bajdena i Makrona

Organizatori su najavili da će svetski lideri i pripadnici kraljevskih porodica morati da zaborave na privatne limuzine, helikoptere i druga prevozna sredstva ukoliko žele da prisustvuju sahrani kraljice Elizabete Druge. Naime, za njih je planiran prevoz autobusom do Vesminsterske katedrale, gde će biti održana služba. Međutim, od ovog pravila se odustalo u slučaj američkog predsednika Džozefa Bajdena i francuskog predsednika Emanuela Makrona. Bajdenu će biti dopušteno da na sahranu dođe u oklopnoj limuzini, koju nazivaju “Zver”, a Makron u svojoj službenoj limuzini.


rts.rs/kurir.rs/mondo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti