Претрага
Претрага
Close this search box.

DANAS JE SVETLI PETAK! Evo zašto se u nekim krajevima ponovo farbaju jaja, a ovo nikako ne smete da radite

Foto: Pexels

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetli petak. Na današnji petak se ne posti jer mu je prethodio najduži post u godini.

Današnji petak ima mnoga imena. Svetli je zato što je u Svetloj nedelji. Prvi petak nakon Vaskrsa se u narodu još zove Beli ili Blagi petak. Za ovaj petak u Srbiji i Bosni je rašireniji naziv Istočni petak dok je u nekim krajevima poznat i kao Sebični i Blaženi. U nekim krajevima Srbije “blažiti” znači jesti “blagotu” odnosno mleko, sir, kajmak… Tako da ovaj poslednji naziv upućuje na još jednu posebnost ovog dana jer je reč o jednom od retkih petaka u godini kada se ne posti.

Svetli petak se još zove i Izvor izlečenja jer na ovaj dan vernici odlaze na obližnji izvor i umivaju se radi izlečenja od mnogih bolesti.

Ovaj petak je dan u Svetloj nedelji posvećen proslavljanju Presvete Bogorodice koja se na danas u bogosluženju naziva Živonosni istočnik. Zato je reč o danu posebno posvećenom ženama i majkama koje danas ne bi trebalo ništa da rade.

U nekim krajevima Srbije žene na Svetli petak treba da porane i u ranu zoru odu na najbliži izvor ili vodicu, gde se umivaju, piju vodu, beru cveće, vesele i vraćaju se kući tek uveče. Tako su bake nekada savetovale svoje unuke da porane jer se verovalo da će im tako cela godina proći u sreći i veselju.

Foto: printscreen

Današnji praznik, kao slavu, proslavljale su ponegde mehandžije, a reč je i o seoskom prazniku u nekim krajevima gde se zbog toga kolje jagnje.

Na ovaj dan se u selima oko Niša i Pirota ponovo farbaju jaja kao i za Uskrs samo što su namenjena mrtvima i biće odneta na groblja u ponedeljak.

Kurir.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti