Претрага
Претрага
Close this search box.

DANAS JE SVETSKI DAN SOČNOG ČUVARA ZDRAVLJA! Donosimo vam rešenje kako da izaberete slatki BOSTAN- Iz PG “Pejić” otkrili šta su mitovi a šta istine prilikom odabira LUBENICE

Foto: Ilustracija/nsuzivo.rs

Lubenica, odnosno bostan, je povrće koje pripada porodici tikvi. Poreklo ove nezaobilazne letnje poslastice vodi iz Afrike. Iako se lubenica sastoji od 90 odsto vode, ona sadrži vitamine A i C, magnezijum i kalijum te štiti kožu i imunitet. Ovo povrće se gaji na njivama, plantažama ili u plastenicima

Prvi zapis o lubenici star je 5.000 godina, a nastao je u Egiptu. Lubenicu su tada toliko cenili da su je stavljali u grobnice kraljeva.

Foto: nsuzivo.rs

Lubenice u svom sastavu sadrže azotnu kiselinu, bakar, beta karoten, vlakna, mineralne soli, folate, organske kiseline, celulozu i šećer. Konzumacijom lubenice tokom vrelih letnjih dana, nadoknađujemo izgubljenu tečnost. Treba napomenuti da je ovo povrće odlični saveznik dijetama, a deluje i kao diuretik. Prema mnogobrojnim istraživanjima lubenica smanjuje mamurluk, stres, hronični umor.

U našim krajevima uzgajanje bostana je takođe rasprostranjen posao.

Kako je NS Uživo ranije pisao, Pejićev bostan poznat je svuda po svetu. Sa željom i ciljem da u moru bostana pronađete onu najslađu, kontaktirali smo ih za savet a oni su nam otkrili nekoliko trikova.

– Ljudi često kažu da su okrugle lubenice slađe od duguljastih – to nije istina. Tu je u pitanju samo sorta. Kod okruglih lubenica, donji ležeći deo ukoliko je tamnije, žute boje, ta će biti slatka. Takođe, ljudi se često prevare. Lubenice čiji je ležeći deo bele, svetle boje retko da će da budu slatke. Lubenicu kada uzmeš u ruke i podigneš je, ona treba da vam se čini da je teža nego što izgleda. To znači da je jedra, vodenasta i dobra. Postoji i stari dobri trik – čveger. Naime, čveger lubenici može biti dobar pokazatelj o kvalitetu same lubenice. Zvuk nakon udarca, mora biti visok kao zvono, odnosno kao da će svakog momenta da pukne. Zvuk nikako ne bi trebalo da bude tup, lubenica tada može biti unutra šuplja ili je već krenuo proces ušećerenja. Po društvenim mrežama su aktuelni snimci kada zec jede koru od lubenice, i to se plasira kao siguran znak da je lubenica slatka i zrela. To nije tačno, to je mit – rekli su iz poljoprivrednog gazdinstva Pejić.

Ukoliko vas nekada put navede na Slanu baru, na uglu Otokara Keršovanija i Sentandrejskog puta, pronaći ćete ubedljivo najslađi domaći bostan.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Znajte da lubenica pomaže i ukoliko imate zdravstvene probleme sa bubrezima, bešikom, mokraćnim putevima, organima za varenje. Takođe, lubenica se preporučuje i osobama sa povišenim krvnim pritiskom ali i kod kožnih bolesti.

nsuzivo.rs

 

 

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti