Претрага
Претрага
Close this search box.

Danas se obeležava 77. GODIŠNJICA od završetka Drugog svetskog rata: Na vojnoj paradi u Moskvi 77 letelica

Foto: Sefa Karacan /AA

Deveti maj pored toga što označava Dan pobede nad fašizmom, takođe se obeležava kao i Dan Evrope i predstavlja jedan od najzanačajnijih datuma u istoriji čovečanstva.

Današnji dan u istoriji ostao je obeležen kao dan kapitulacije nacističke Nemačke. Na ovaj dan maja 1945. godine, okončan je i Drugi svetski rat u Evropi te je ovaj datum izabran kao najznačajni u istoriji kontinenta.

Foto: Shutterstock

Bezuslovnu kapitulaciju Nemačke u Berlinu je nešto iza ponoći, 8. maja 1945. potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder.

U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina, našla se 61 država i oko 110 miliona vojnika. Procene govore o 50 do 80 miliona poginulih, od toga je civila bilo između 38 i 55 miliona. Državna komisija bivše Jugoslavije svojevremeno je objavila da je u ratu poginulo 1.706.000 osoba, među njima više od 300.000 boraca.

Povodom Dana pobede u Moskvi se svake godine održava vojna parada.

Rusija danas obeležava Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu velikom vojnom paradom u Moskvi. Moskovskim Crvenim trgom paradiraće 11.000 vojnika i 33 ešalona, dok će iznad njih leteti 77 borbenih aviona i helikoptera.

Foto: Alexander Zemlianichenko / Tanjug/AP

Parade će biti održane i u 28 ruskih gradova i na njima učestvovati oko 65.000 ljudi, 2.400 jedinica naoružanja i više od 460 letelica.

Kako je navelo ministarstvo odbarane Rusije, ovogodišnja vojna parada na Crvenom trgu biće održana u specifičnim okolnostima zbog ruske vojne operacije u Ukrajini, koja je pokrenuta pre više od 70 dana.

Foto: Alexander Zemlianichenko / Tanjug/AP

Za vreme SSR-a Parada pobede održavana je samo na jubilarne godišnjice, a od 1995. godine održava se svake godine.

Danas obeležavanje Dana Evrope u Novom Sadu

Povodom Dana Evrope danas u gradu uz bogat i raznovrtsna program biće obeležen ovaj značajan datum. Od 17.00 do 22.00 časa na Trgu slobode u Novom Sadu, održaće se “Festival Evrope” praćen koncertom “Bolji smo zajedno”.

rts.rs/nsuzivo.rs

 

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti