Претрага
Претрага
Close this search box.

Danas se obeležava Svetski dan bez brusthaltera: Cilj je ohrabrivanje žena da se odreknu nošenja grudnjaka kao podizanje svesti o raku dojke

Foto: Unsplash

Svetski dan bez grudnjaka obeležava se svakog 13. oktobra od 2011. godine. Cilj obeležavanja ovog datuma je ohrabrivanje i osnaživanje žena da se odreknu nošenja brushaltera kao podizanje svesti o raku dojke, kojeg godišnje u svetu oboli preko milion žena.

Foto: JBKlutse

Rimljani su prvi izmislili grudnjak, koji je predstavljao komad tkanine kojim su žene pokrivale velike grudi. S vremenom je nošenje grudnjaka postalo moderno, a dovelo je do toga da se ne izlazi iz kuće bez njega.

“Nenošenje grudnjaka rezultuje stvaranjem veće količine mišićnog tkiva u grudima kako bi im se osigurala prirodna potpora. Ako ta potpora nije prirodna, već grudi pridržava grudnjak, tada mišići slabe, a to vodi do toga da se grudi brže obese”, objasnio je profesor Žan–Denis Ruilon, vođa istraživanja o ovoj temi u Francuskoj.

Istraživanje je vođeno 15 godina i stručnjaci su otkrili da su mišići u grudima čvršći ako se grudnjak ne nosi. U njemu je učestvovalo 320 žena u dobi od 18 do 35 godina.

Takođe, ako ne nosimo brushalter, to je dobro i za zdravlje dojki, jer grudnjak sputava cirkulaciju u grudima, kao i pravilan rad limfnih kanala. To može dovesti do nakupljanja toksina koje bi inače slobodno prolazili i izlazili iz organizma.

Stručnjaci savetuju da grudnjak ne bi trebalo nositi kod kuće i na spavanju. Nakon skidanja je dobro izmasirati grudi kako bi se poboljšao protok tečnosti u njima. Masaža podrazumeva nežno prstima masirati deo oko bradavice pa prema krajevima dojke, u svim smerovima.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti